Hjem > H > Hva Har Påvirket Det Svenske Språket?

Hva har påvirket det svenske språket?

Svensk har i likhet med de øvrige skandinaviske språkene utviklet seg fra urnordisk, som tidfestes til perioden 500–800 evt. Runeinnskriftene fra før cirka 800 har et enhetlig preg over hele det nordiske språkområdet. Etter cirka 800 oppsto visse forskjeller mellom vestlig nordisk og østlig nordisk.

Les mer

Hva har norsk svensk og dansk til felles?

Hvem som helst kan se at svensk, norsk og dansk likner på hverandre. Omtrent 90 % av ordforrådet er det samme - også grammatisk er språkene bygget opp på samme måte. Forklaringen på dette er at de skandinaviske språkene stammer fra et felles urspråk. Språkene er ganske enkelt i familie med hverandre. Hvorfor bruker svensker å og Ö istedenfor æ og ø? Både Æ/Ä og Ø/Ö er dermed «sammensmeltinger» av henholdsvis A + E og O + E; det er bare den reint grafiske utforminga som er forskjellig. Både Ä og Ö er for øvrig tyske oppfinnelser, og det samme gjelder faktisk også den siste «svenske» bokstaven, Å, sjøl om den ikke lenger brukes i tysk.

Angående dette, hva er den største forskjellen mellom norsk og svensk?

En forskjell mellom moderne norsk og svensk er at mens norsk har tre grammatiske kjønn i substantivbøyinga, har svensk bare to. Men dette gjelder først og fremst i skriftspråket og standardtalemålet. Noen svenske dialekter har nemlig fremdeles tre kjønn. Også, på hvilken måte likner svensk litt på nynorsk? På hvilken måte likner svensk litt på nynorsk? Fordi språket har mange A-endinger. Alle infinitiver ender på A. Hvorfor han svensk mange franske låneord?

I forhold til dette, hva er spesielt med det svenske språket?

Den svenske stilen er ofte så uformell at andre kan oppfatta språket som fullt av slang og sjargong. Skriftspråket er relativt kvardagsleg, sjølv i dei mest høgtidelege samanhengane. Helsinga hej fungerer overalt, og ord som kille, tjej, fralla og fika er heilt akseptable, sjølv i skriftspråket. I hvilket land oppsto de indoeuropeiske språkene? Alle de indoeuropeiske språkene kan spores tilbake til en folkegruppe som bodde enten i Anatolia eller på steppene i Øst-Europa. Denne folkegruppen kalles indoeuropeerne, og de snakket ur-indoeuropeisk, urspråket for alle de indoeuropeiske språkene.

Hvorfor forstår ikke svensker norsk?

Kristiansen mener det er mange trekk i norsk talespråk som er vanskelig å forstå for danskene. Det kan være ordenes betydning, ordstillingen og hvordan ordene er bygd opp. For eksempel har dansk bare to kjønn, mens norsk har tre. Dermed kan det være forvirrende når en nordmann sier «ei øy». Så, hvilket språk er nærmest norsk? Artikkelstart. Norsk er det språket som snakkes og skrives i Norge. Det er et nordgermansk språk som sammen med de nært beslektede språkene dansk og svensk utgjør den skandinaviske språkgruppen.

Tilsvarende, hvilke to bokstaver bruker svensk istedenfor Æ og Ø?

Forskjellen mellom det dansk-norske alfabetet og det svenske alfabetet er at en i Sverige anvender Ä i stedet for Æ og Ö i stedet for Ø. Bokstavrekkefølgen er også ulik på svensk: Å, Ä, Ö, mens norsk har Æ, Ø, Å.

By Aldredge

Er det godt samsvar mellom tale og skrift i svensk? :: Hva kalles håndverk på samisk?
Nyttige lenker