Hjem > H > Hvordan Virker Gyrokompasset?

Hvordan virker Gyrokompasset?

Et gyroskop med stort spinn vil forsøke å holde aksen mot et fast punkt på himmelkula, av og til kalt 'gyrostjerne'. Når jorden roterer vil følgelig aksen gradvis heves fra jordoverflaten (vinkel a øker). Denne effekten utnyttes i mekanismen som gjør gyroskopet til et meridiansøkende kompass.

Les mer

Tilsvarende, hvordan var de første kompassene?

De første kompassene ble konstruert i Kina. I Europa finnes det opplysninger fra slutten av 1100-tallet om primitive kompassanordninger som en bit magnetisk jern, lagt på et halmstrå i en vannskål, i Norge kjent som leidarstein. Dessuten, hvordan virker et magnetkompass? Orienteringskompasset består av en liten sirkulær boks med glasslokk, hvor en liten magnetnål kan dreie seg om en vertikal akse. Den del av nålen som peker mot nord, er alltid merket. Kompasshuset er dreibart og montert på en gjennomsiktig linjert plate av plast, hvor en kurspil indikerer retningen til målet.

Hvem fant opp kompass?

Man vet ikke hvem som oppfant kompasset, eller hvor det først ble brukt. De første spor finner man i gamle greske skrifter (ca. 650 f.Kr.). Følgelig, hvor er den magnetiske nordpolen nå? Frem til 2017 befant den magnetiske nordpolen seg i de nordligste delene av Canada. I 2017 krysset den magnetiske nordpolen den internasjonale datolinjen, og er nå på vei over havet til Sibir.

Følgelig, hvilke feilkilder har vi til et kompass?

Feilkilder: Geografisk og magnetisk nordpol

Det finnes to nordpoler og for å bruke kompasset riktig er det viktig å vite forskjellen. Geografisk nordpol: Polen vi til vanlig kaller for Nordpolen, nemlig der alle meridianer samles, ligger på «toppen» av jorda og er omtrent midt inne i Arktis.
Også, hvor er den magnetiske nordpol? Magnetisk sett er den nordligste polen en magnetisk sydpol, mens den sørligste polen er en magnetisk nordpol. Vanligvis er den røde delen på nålen i et kompass en magnetisk nordpol.

Følgelig, hva peker den røde pilen på?

Kompass: gå på kompasskurs

Når du skal gå på kompasskurs, må du vite at den røde pilen peker mot nord. Linjene som ligger etter hverandre i sirkelen hvor den røde pilen ligger, heter hjelpelinjer. I den samme sirkelen finner vi en avmerket rød pil som kalles nordpilen.
Så, hva er deviasjon? Deviasjon betegner et avvik eller en avbøyning til siden.

Hva vil det si at jernet blir magnetisk ved induksjon?

Jernstangen er umagnetisk. De vil ligge i ordnede rekker med polene samme vei. Vi sier at stangen er blitt magnetisk ved induksjon. Det er viktig å legge merke til at det dannes ulike poler mot hverandre ved induksjon.

By Heigho Parshall

Hvordan finne ut hvor nord er? :: Hvordan lage en Tabell?
Nyttige lenker