Hjem > E > Er Det Lov Å Overvåke Andre?

Er det lov å overvåke andre?

Det er ikke lov å bryte seg inn i andres rom/leiligheter/hus, det følger av straffeloven § 268. Det er i utgangspunktet heller ikke lov å overvåke andre med skjult kamera. Det kan blant annet rammes av straffeloven § 266 om krenkelse av andres fred.

Les mer

Så, er det lov med kamera i butikk?

Butikk og bank

I publikumsområder i blant annet butikker, kiosker, bensinstasjoner, banker og postkontor vil publikum normalt ikke føle det som særlig krenkende at det finnes kameraovervåking. Disse områdene kan derfor overvåkes dersom man har et klart behov for å beskytte seg mot ulike typer kriminalitet.
Angående dette, kan man overvåke egen eiendom? Har din nabo satt opp et overvåkingskamera for å overvåke sin egen eiendom, så har han i utgangspunktet rett til dette, fordi dette regnes som et privat formål som faller utenfor personopplysningsloven. Derimot, hvis kameraet også fanger inn din eiendom eller offentlig sted, vil slik overvåking være ulovlig.

Deretter, hvor lenge kan man lagre videoopptak?

Tidligere var det en maksimum opptakstid på 7 dager. Dette ble endret i 2018, og nå har en lov til å lagre opptakene lengre, så lenge en kan dokumentere hvorfor dette er nødvendig. Ta dette i betraktning, er det lov å spionere? Spionasje kan være ulovlig og straffbart, og dermed ikke det samme som etterretning. Den norske sikkerhetsloven definerer i § 3 spionasje som «innsamling av informasjon ved hjelp av fordekte midler i etterretningsmessig hensikt.»

Hvem kan overvåke private områder?

Hovedregelen er at du som privatperson lovlig kan overvåke din egen eiendom. Dette gjelder både egen bolig og egen hage. – Det er likevel viktig at kameraet ikke samtidig fanger opp deler av naboens eiendom. Dette gjelder både annen persons eiendom og offentlig område, påpeker Kheradmandi. Er Bilkamera lovlig i Norge? Å bruke dashbordkamera er lov, i hvert fall så lenge du er på riktig side av personvernlovgivningen når du legger ut opptak. Bilder fra «dashcams» kan også benyttes i politi- og forsikringssaker. Likevel er politiet skeptisk til at folk gjør opptak av det som skjer langs veien.

Også, er det lov med skjult kamera?

Det er et krav i loven at all overvåking skal varsles tydelig slik at alle som blir berørt får informasjon om overvåkingen. Skjult overvåking er ikke tillatt. Opptak skal dessuten ikke oppbevares lenger enn nødvendig. Er det lov å ha ringeklokke med kamera? Oppsummert. Du kan helt lovlig ha en ringeklokke med kamera så lenge den kun ser din egen eiendom, og ikke offentlig eller andre sin eiendom. Informer gjerne om kameraovervåkning med kameraskilter og ikke publiser opptakene uten samtykke.

Er det lov å sette opp et viltkamera for å sjekke hvem som er i skolegården om natta?

Bruk av viltkamera er tillatt så lenge hensikten utelukkende er å ta bilder av dyr. Viltkamera må med andre ord kun plasseres på steder der det er usannsynlig at mennesker ferdes. Med utgangspunkt i loven spiller det i utgangspunktet ingen rolle hva slags kamera som brukes.

By Uird

Når slutter Black Week 2021? :: Hva heter de forskjellige kroppsdelene?
Nyttige lenker