Hjem > H > Har Sjefen Lov Til Å Overvåke?

Har sjefen lov til å overvåke?

Når er det lov å overvåke arbeidsplassen med kamera? Kameraovervåking på arbeidsplassen er som hovedregel bare tillatt når dette er nødvendig for å forebygge og avdekke straffbare forhold eller for å verne om liv og helse. En arbeidsgiver kan ikke overvåke toaletter, garderober eller pauserom.

Les mer

Følgelig, er det lov å sette opp et viltkamera for å sjekke hvem som er i skolegården om natta?

Bruk av viltkamera er tillatt så lenge hensikten utelukkende er å ta bilder av dyr. Viltkamera må med andre ord kun plasseres på steder der det er usannsynlig at mennesker ferdes. Med utgangspunkt i loven spiller det i utgangspunktet ingen rolle hva slags kamera som brukes. Også, er det lov å overvåke andre? Det er ikke lov å bryte seg inn i andres rom/leiligheter/hus, det følger av straffeloven § 268. Det er i utgangspunktet heller ikke lov å overvåke andre med skjult kamera. Det kan blant annet rammes av straffeloven § 266 om krenkelse av andres fred.

Så, hva er lov med overvåkningskamera?

Hovedregelen er at du som privatperson lovlig kan overvåke din egen eiendom. Dette gjelder både egen bolig og egen hage. – Det er likevel viktig at kameraet ikke samtidig fanger opp deler av naboens eiendom. Dette gjelder både annen persons eiendom og offentlig område, påpeker Kheradmandi. Og et annet spørsmål, kan arbeidsgiver se nettlogg? Loggene kan bare benyttes etter sitt formål, som er å administrere datasystemet og avdekke sikkerhetsbrudd. All annen bruk er meldepliktig til Datatilsynet. Arbeidsgiveren kan altså ikke uten videre kartlegge hvor mye tid hver ansatt bruker på Internett, eller hvilke nettsider som blir besøkt.

Kan arbeidsgiver kreve Rustest?

Generelt om rustest i arbeidsforhold

I noen tilfeller kan arbeidsgiver ha rettslig grunnlag for å kreve at arbeidstaker underlegger seg rustest. I lagmannsrettens dom i RG-2013-620 kom retten f. eks. til at arbeidstaker hadde gjort seg skyldig i grov tjenesteforsømmelse etter sjømannsloven § 15 nr.
Hvor lenge kan man lagre kameraopptak fra overvåking av bank og postkontor? Datatilsynet forstår at hensikten med utvidet lagring av kameraopptak der kontantsafen befinner seg er å forhindre og oppklare underslag begått av ansatte. Opptak fra kameraovervåking skal som hovedregel slettes senest 7 dager etter at opptakene er gjort, jf. personopplysningsforskriften § 8-4 andre ledd.

Hvor lenge kan man lagre videoopptak?

Opptak skal slettes senest én uke etter at opptakene er gjort. Hvis det er sannsynlig at opptaket vil bli utlevert til politiet i forbindelse med etterforskning av straffbare handlinger eller ulykker, kan opptakene oppbevares inntil 30 dager. Er det lov med kamera på treningssenter? Overvåking på steder der publikum normalt forventer privatliv og diskresjon, slik som legekontor, treningsstudio, spa og badebasseng, vil normalt ikke være tillatt.

Er det lov å spionere?

Spionasje kan være ulovlig og straffbart, og dermed ikke det samme som etterretning. Den norske sikkerhetsloven definerer i § 3 spionasje som «innsamling av informasjon ved hjelp av fordekte midler i etterretningsmessig hensikt.»

By Rollin

Er det lov å sette opp kamera på hytta? :: Hvordan kjøpe obligasjonsfond?
Nyttige lenker