Hjem > E > Er Aksjer Vanskelig?

Er aksjer vanskelig?

Aksjer er ikke vanskelig, og du behøver ikke mye penger for å begynne å investere. «Men, det er risikabelt!» Risiko er ikke farlig. Det betyr at markedet svinger i verdi.

Les mer

Hvordan aksjemarkedet fungerer?

En aksje er en eierandel i et aksjeselskap. Det betyr at når du kjøper en aksje, blir du medeier av det selskapet du investerer i. Et aksjeselskap har et visst antall aksjer totalt, der hver enkelt aksje har samme verdi. Hva er et kursmål? Brukes om aksjer i forbindelse med en analyse. Kursmålet er det nivået analytiker mener aksjen bør prises, på et gitt tidspunkt i fremtiden. Normalt er kursmålet enten på 6 eller 12 måneders sikt.

Angående dette, er høy eller lav p e bra?

Jo lavere P/E, jo lavere er inngangsbilletten for å ta del i selskapets fortjeneste. For eksempel, hvis aksjen koster 10 kr og fortjenesten per aksje er 1 kr, blir P/E = 10/1 = 10. Det betyr at markedet nå er villig til å betale 10 ganger så mye som selskapets fortjeneste. Hvordan avgjøre om en aksje er dyr eller billig? Det finnes mange måter å analysere aksjekursene på, men de vanligste indikatorene man ser på for prising av en aksje er P/E. P/E er kort for «Price/Earnings» eller på norsk «Pris delt på årsresultat». Prisen er enten markedsverdi eller aksjekurs, avhengig av om du deler på årsresultet eller årsresultat per aksje.

Man kan også spørre hvor lenge bør man ha aksjer?

Sett realistiske mål og tenk langsiktig

Vil du spare i aksjer, er det viktig å ha realistiske forventninger til avkastningen. En avkastning på 8- 10 prosent i snitt pr år er et ambisiøst, men historisk sett realistisk mål i et langsiktig perspektiv. Hver investering bør ha et perspektiv på minst 5 - 6 år.
Er det mulig å tjene penger på aksjer? Det er to måter å tjene penger på aksjer. Den ene er hvis man kjøper til en lav pris og siden lykkes med å selge til en høyere pris. Man får med andre ord en prisøkning. Den andre måten er at man eier aksjer over en lengre periode og får tildelt utbytte på aksjen.

Så, hvor mye penger må man ha for å kjøpe aksjer?

Forutsetningen for at man bør investere alle sine 50 000 kr på én gang er at du tror at aksjekursen er lavt priset i forhold til hva selskapet presterer eller kommer til å prestere. Slike tilfeller pleier ofte å inntreffe for eksempel i lavkonjunkturer da hele børsen pleier å være lavt priset. Hvordan fungerer et aksjeselskap? Aksjeselskap, forkortelse AS, er et selskap med bestemt kapital fordelt på én eller flere andeler som kalles aksjer. Deltakerne, det vil si aksjonærene, har ikke personlig ansvar for selskapets forpliktelser eller gjeld. Aksjeselskapene er regulert i aksjeloven.

Så, hvorfor finnes det aksjer?

Den vanligste grunnen til å investere i aksjer er for å tjene penger på dem. Bak en investering ligger gjerne en forventing om bedre avkastning enn i banken på kort eller lenger sikt. Aksjonærer* kan tjene penger på to måter: Ved å motta et årlig utbytte hvis, eller når aksjeselskapet går bra.

By Ellette

Hvorfor kjøpe aksjer? :: Hvorfor bruker vi gjentagelse?
Nyttige lenker