Hjem > H > Hvordan Bruke Allusjon?

Hvordan bruke allusjon?

Du kan for så vidt benytte deg av allusjon uansett hvilken tekst du refererer til, så lenge det er overveiende sannsynlig at leseren forstår at teksten er alludert. Det er imidlertid mest vanlig å bruke allusjon på tekster som er «allment kjent», som for eksempel Bibelen, eller kanskje til og med gresk mytologi.

Les mer

Hva gjør kontraster?

Kontraster eller motsetninger forsterker hverandre og skaper spenning. Kontrastering er et viktig virkemiddel ikke bare i skriftlige og muntlige tekster, men også i bildekunst, arkitektur, klesdesign, musikk og mange andre uttrykksformer. Rødt og grønt er såkalte komplementærfarger. Dessuten, hva er en besjeling? Besjeling er et språklig virkemiddel hvor noe ikke-menneskelig blir beskrevet som om de har menneskelige egenskaper og evner. Et eksempel på besjeling er at dyr eller noe annet i naturen eller en gjenstand snakker i en fortelling eller en film.

Hva betyr personifisering?

Personifikasjon, også kalt personifisering, er et språklig virkemiddel hvor noe livløst, upersonlig eller abstrakt blir fremstilt med menneskelige egenskaper. Et eksempel er når døden blir fremstilt som en mann i svart kappe. Derav, hva menes med intertekstualitet? Intertekstualitet er et begrep i litteraturvitenskapen som viser til at en tekst må forstås som et sted der tekster krysser hverandre, slik at det i en tekst alltid finnes elementer (sitater, allusjoner, lån) fra andre tekster.

Hvordan bruke frampek?

Frampek vil si å legge inn hint om at noe kommer til å skje i framtida. Dette er et vanlig virkemiddel i sagalitteraturen – der mennesker får varsler gjennom drømmer om gode eller dårlige hendelser som skal ramme dem. Frampek bidrar til å skape spenning. Man kan også spørre hva gjør språklige bilder med en tekst? Språklige bilder funksjon

Den viktigste grunnen til at vi bruker språklige bilder, er at de har en tendens til å fremheve budskapet. Når det brukes språklige bilder som metaforer, besjeling og sammenligninger, blir det lettere for mottakeren å danne seg et indre bilde av budskapet.

I forhold til dette, hva er forskjellen på allusjon og intertekstualitet?

En allegori kan inngå som del av tekstens intertekstualitet, altså bidra til å relatere teksten til andre tekster. Dersom en tekst henspiller på en annen (kjent) tekst, kaller vi det ofte allusjon (som på latin nettopp betyr «henspilling».) Deretter, hva er en kontrast eksempel? Kontrast kommer fra latin "contra" og "stare"; "imot" og "stå" . Kontrast får vi når to motsetninger settes opp mot hverandre. Eksempler på motsetninger er god/ond, varme/kulde, svart/hvit, langsom/rask osv. Kontrast er et vanlig virkemiddel for å skape spenning og dybde i tekster.

Så, hva er kontraster i en tekst?

Substantivet kontrast betyr motsetning eller motstykke. I både enkle og sammensatte tekster kan du lage kontraster ved å sette motsetninger opp mot hverandre.

By Previdi Politte

Hvorfor bruker vi gjentagelse? :: Hva er en allegorisk tekst?
Nyttige lenker