Hjem > H > Hvordan Utnytter Samene Naturens Ressurser?

Hvordan utnytter samene naturens ressurser?

Samene utnytter ressurser de også, som alle andre. Vi selger olje og gass til utlandet og tjener store penger på det, men samene utnytter mest naturen og det den har å tilby. De driver mye med fiske og jordbruk, men det vi kanskje forbinder mest med urfolket fra nord, er reindrift.

Les mer

Hva er viktig for samene?

Folket hadde ellers sine guder å forholde seg til, med Beaivi, Solen, som den sentrale kraften. Guden og himmellegemet har samme navn. Langs solstrålene, Beaivvi lávžžit (egentlig «Soltømmene»), kom reinen vandrende til jorden, og på runebommen er flere sentrale guder plassert på Solens stråler. Hva er samenes mest kjente tradisjonsrett? Reinkjøttet er naturlig nok utgangspunktet for mange samiske tradisjonsretter. Bidos er den mest kjente.

Angående dette, hvordan ble samene fornorsket?

Fornorsking av samer er resultatet av det kulturpresset og den aktive norske assimileringspolitikken som det samiske folk, med sin kultur og levesett, opplevde fra den norske staten og majoritetssamfunnet i Norge fra tidlig på 1700-tallet og fram til moderne tid, gjennom kirke, skole og andre virkemidler. Man kan også spørre hva bruker samer naturen til? Samisk tradisjonsbruk omfatter et mangfold av levemåter, som reindrift, andre beitenæringer, jordbruk, jakt, fiske, uttak av emner til doudji, sanking og høsting. Over lang tid har vi hatt en form for forvaltning i våre samiske områder der bruken ikke har gått på bekostning av naturressursene.

Hva bruker samene reinsdyrene til?

Reinen kan brukes som trekkdyr og som slaktedyr for å produsere mat. Før i tida brukte man også å melke reinen. Reinskinn brukes til klær og som liggeunderlag. Så, hva er de fire universene? De fire universene

den vanlige verden som mennesker blir født inn i, lever i og dør i. himmelen slik vi ser den fra jorden med sol, måne og stjerner. en verden over himmelen. en underjordisk verden.

Ta dette i betraktning, hva jobber samene med i dag?

I dag bor og lever samer som andre folk. I de samiske områdene er det fortsatt noen som driver med reindrift, men det er ikke så mange som før. En del samer jobber med turisme, og noen lager samisk kunsthåndverk. Mange driver jordbruk eller fiske. Angående dette, hva levde samene av? Samer (nordsamisk: Sámit) er en folkegruppe tradisjonelt bosatt fra Hedmark i sør til Kola-halvøya i øst, med et kjerneområde i de indre delene av Nordkalotten og fjordstrøkene i Nord-Norge. Tradisjonelle samiske leveveier inkluderer reindrift og kombinasjon av småbruk og fiske, men utøves i dag kun av et mindretall.

Hvordan har de samiske mattradisjonene overlevd?

Planter og grønnsaker

For å få nok vitaminer har samene derfor vært avhengige av viltvoksende vekster med rikt næringsinnhold. Tilgangen på furu, gran, bjørk, lav, urter, bær og steinfrukter gjorde bruken av disse viktig i samisk mattradisjon. Andre tresorter kunne også brukes.

By Bruni Bissonnette

Hva er et typisk samisk måltid? :: Hvordan skrive mottaker på brev?
Nyttige lenker