Hjem > H > Hva Legger Du I Begrepet Språklig Mangfold?

Hva legger du i begrepet språklig mangfold?

Språk, kultur og identitet henger sammen. Språket former oss, og vi former språket. Derfor er det viktig å kunne forstå sin egen og andres språklige situasjon i Norge.

Les mer

Hva er språklig variasjon?

Variasjoner i det norske talespråket

Språklig bevissthet er knyttet både til de minste språklige enhetene – lydene – som at noen bruker rulle-r og andre bruker skarre-r. Språklig bevissthet er også knyttet til språk som redskap for kommunikasjon og samhandling.
Hvorfor er det viktig å ta vare på det språklige mangfoldet? Samfunnets kanskje viktigste oppgave er av den grunn å erkjenne i teori og ikke minst i praksis at språklig mangfold og flerspråklighet er viktige faktorer for den samfunnsutviklinga vi ser for oss. Gode språkkunnskaper beriker individene og det gir oss et rikere samfunn.

Og et annet spørsmål, hva gjør språklige bilder med en tekst?

Språklige bilder funksjon

Den viktigste grunnen til at vi bruker språklige bilder, er at de har en tendens til å fremheve budskapet. Når det brukes språklige bilder som metaforer, besjeling og sammenligninger, blir det lettere for mottakeren å danne seg et indre bilde av budskapet.
Tilsvarende, hva er språk og identitet? Språket er ein identitetsmarkør. Det vil seie at måten vi nyttar språket på, signaliserer både kven vi er, kven vi ønskjer å vere, kva for sosiale grupper vi høyrer til, og kva for grupper vi identifiserer oss med.

Så, hva er et språk?

Språk er evnen til å produsere og forstå ytringer som formidler informasjon fra ett individ til et annet. Ytringene kan være enten hørbare (tale) eller synlige (tegn, skrift), og informasjonen kan handle om sanseinntrykk, tanker, følelser og så videre. Du kan også spørre hvorfor oppstår multietnolekt? Multietnolekt er den språkvarianten som oppstår når talere med flere ulike språk- og kulturbakgrunner tilegner seg et nytt språk, i motsetning til etnolekt, som betegner den varianten av et språk som oppstår når én bestemt etnisk gruppe tilegner seg språket.

Følgelig, hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter. Folk spør også hvilke dialekter har vi i norge? Dialektene i Norge deler vi gjerne inn i fire hovedgrupper. Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk.

Du kan også spørre hvor kommer dialektene fra?

Alle norske dialekter har et felles opphav, nemlig norrønt. Men allerede i vikingtida oppstod det noen få dialektforskjeller. De gammelnorske håndskriftene viser også at talemålet i de ulike landsdelene ikke var ensartet, for skrivere fra ulike deler av landet stavet ord forskjellig.

By Conlin Kiszka

Hvorfor er det viktig å bevare det norske språket? :: Hvordan jobbe med fonologisk bevissthet?
Nyttige lenker