Hjem > H > Hvordan Har De Samiske Mattradisjonene Overlevd?

Hvordan har de samiske mattradisjonene overlevd?

Planter og grønnsaker

For å få nok vitaminer har samene derfor vært avhengige av viltvoksende vekster med rikt næringsinnhold. Tilgangen på furu, gran, bjørk, lav, urter, bær og steinfrukter gjorde bruken av disse viktig i samisk mattradisjon. Andre tresorter kunne også brukes.

Les mer

Angående dette, hva er et typisk samisk måltid?

Typisk samiske mat inkluderer bl. a. tørrkjøtt av rein, bidos (kjøttsuppe av rein), reinost/sauost som kaffeost, boknafisk, røykt røye eller annan fisk, gáhkko (rundt, heva brød). Folk spør også hva kjennetegner samiske mattradisjoner? Det tradisjonelle samiske kostholdet gjenspeiler et liv nært naturen. Jakt og fiske var en viktig del av matauken, og den varierende tilgangen på råvarer gjennom året påvirket naturligvis matvanene. Matvarene måtte konserveres, og kjøtt og fisk ble røkt, saltet og tørket.

Og et annet spørsmål, hva spiser samene mest?

Samene spiser som tidligere nevnt som oftest kjøtt, og dermed blir kosten deres ganske ensidig, men de spiser også en del multe, blåbær og tyttebær, og steker brød på takke (steinplate). Rug og bygg er to vanlige melsorter i Finnmark der samene bor, fordi det er så lett å dyrke det der. Hva drikker samer? Samene drakk tradisjonelt buljong til nærmest alle måltider noe som var veldig smart. Kraftdrikken inneholder nemlig gode mengder næringsstoffer i form av proteiner, enzymer, vitaminer, mineraler og godt fett. Drikker du lite melk så er buljong laget på langtidskokt kraft en god kilde til både kalsium og magnesium.

Så, hvordan levde samene tradisjonelt?

I Norge har samene tradisjonelt bodd i områdene fra Finnmark i nord til Hedmark i sør. Samenes levevis har vært tilpasset naturen rundt dem. De har tradisjonelt levd av jakt, fiske, reindrift eller jordbruk. I dag er samene en del av det moderne samfunnsliv, bor også i byer og finnes i alle yrker. Hvordan konserverer samene maten? Tørking. De fleste råvarene kunne tørkes. Dette var særlig gunstig for de av samene som skulle på lengre turer, siden maten tok mindre plass og var lett å frakte med seg. Tørket kjøtt, fisk eller andre matvarer kunne kokes og tilberedes uten at de måtte ta hensyn til holdbarheten.

Dessuten, hva spiser samene på nasjonaldagen?

Det er i hovedsak reinkjøtt som er på menyen for mange denne dagen. Ofte i form av kokt reinkjøtt, biđus (kjøttgryte), blodpannekaker eller reinkjøtt-taco. Finn mer inspirasjon her. BIĐUS: Kjøttgryta biđus er en klassiker på samenes nasjonaldag, retten er forholdsvis enkel å lage. Angående dette, hva kjennetegner norsk matkultur? Norsk mat og matkultur bærer preg av vårt marginale jordbruk og tøffe klima. Råvarene har vært tilgjengelige i relativt korte sesonger og ofte i store mengder, slik som under torskefisket, sildefisket, innhøstingen av korn, opptak av poteter og slaktingen av dyr.

Hva gjør samene med reinen?

I Norge kan kun personer av reindriftssamisk ætt drive reindrift innenfor reinbeitedistriktene. Utenfor reinbeitedistriktene kan også andre enn samer drive med reindrift. Rein avles først og fremst for kjøttet og skinnet, men også hornene (geviret) og i en viss grad kan melken utnyttes.

By Lesli Honer

Hva er med på å skape matkultur? :: Hva er til dømes på bokmål?
Nyttige lenker