Hjem > H > Hvordan Bruke Utm Koordinater?

Hvordan bruke UTM koordinater?

Ved UTM-referansesystemet brukes et rutenett som er trykt bl. a på alle M711-kart og andre kart utgitt av Statens kartverk. Dette rutenettet er også ofte antydet i margen på o-kart. Man bruker kartet til å finne kartreferansen til et punkt og man bruker kartreferansen til å finne punktets plassering på kartet.

Les mer

Hvorfor speil på kompass?

Et speilkompass har som navnet tilsier et innebygd speil som kan brukes om man planlegger å ta ut siktekurser der man sikter på mål langt frem i terrenget når man tar ut kurs. Speilet gjør det også enklere for brukeren om kompasset har inklinometer og man ønsker å lese av en helningsgrad fra en bakke man selv står i. Også, hva heter de forskjellige tingene på et kompass? Kompasset består av et kompasshus med kompassnål og en kompasslinjal med ulike merker og inndelinger. Kompassnålen er laget av magnetisk materiale, og vil alltid stille seg parallelt med jordens magnetfelt fra sør til nord. På den måten vil nålen alltid fortelle oss i hvilken retning nord ligger.

Deretter, hvis du vet hvilken retning som er nord hvordan kan du da vite hvilken retning som er sør øst og vest?

Vil du ha en nøyaktig kompasskurs, må du dreie kompasshuset så mange grader som lokal misvisning er. Drei det med klokka hvis misvisning er østlig, og mot klokka hvis misvisning er vestlig. Hvor er 270 grader vest? Hvis vi varsler vind fra vestlig retning, 270 grader, betyr det at den magnetiske vindretningen på Vestlandet vil være ca 272 grader, mens den i Øst-Finnmark vil være ca 258 grader.

Hvor finner man Deviasjon?

Beregning av kurs

Misvisningen finnes i kartet til å være 2° (vestlig/minus), noe som gir en magnetisk kurs på 250°. Fra deviasjonstabellen (se figur) finner man deviasjonen på denne magnetiske kursen til å være –1° (vestlig), og dette gir en kompasskurs (som skal styres på magnetkompasset) på 251°.
Du kan også spørre hvordan finne nord på kart? Ta kompasset vekk fra kartet. Hold det vannrett i hånden. Snu deg og kompasset slik at kompassnåla ligger inne i kompasshusets nordpil. Pass på at den røde delen av kompassnåla peker mot N-merket inne i kompasshuset.

Derav, hva er et karttegn?

Karttegn er de forskjellige detaljene i naturen tegnet som et bestemt symbol på kartet. I forhold til dette, er nord oppover? Det er ikke noe i kompasset som sier den ene veien og den andre veien. Den geografiske nordpolen og den magnetiske nordpolen er ikke det samme. Det er ikke noe opp og ned på kompasset. Den angir bare en retning.

Hvor stor er misvisningen i Norge?

I Norge øker misvisningen med omtrent 0.1 til 0.2 grader per år, avhengig av hvor i landet man befinner seg.

By Tristis

Hva passer til sennepsgul? :: Hva er nord og sør på kompass?
Nyttige lenker