Hjem > H > Hvilke Oppgaver Har Leveren I Forhold Til Legemidler?

Hvilke oppgaver har leveren i forhold til legemidler?

I leveren blir en del av legemidlet omdannet (metabolisert) før det når frem til andre organer og vev. Dette kalles førstepassasjemetabolisme. Førstepassasjemetabolisme gjør seg gjeldende når legemidler tas som tabletter som svelges og virkestoffene tas opp via tarmen.

Les mer

Derav, kan man leve uten lever?

Flere organer er vitale - vi kan ikke overleve uten dem - dette gjelder organer som hjerne, hjerte, eller lever, men flere av organene våre er å regne som ikke-vitale. Noen organer har vi flere av, og vi kan klare oss med bare én av disse, som for eksempel lungene eller nyrene. Hva er nedsatt leverfunksjon? Leveren er viktig for stoffskiftet og hormonbalansen. Den er også et viktig lagringsorgan for karbohydrater, fettstoffer, jern og vitaminer. Mange medisiner og giftstoffer brytes ned i leveren. Ved leversvikt er levercellene skadet og klarer ikke å utføre sine normale oppgaver.

Kan leveren reparere seg selv?

Visste du at leveren kan bygge opp seg selv igjen etter skade og sykdom - selv med så lite som 25 prosent friskt vev? Den blir heller ikke svekket av alderen. Hvilket organ utskiller legemidler? Nedbrytningen av legemidler skjer i all hovedsak i leveren, men metabolisme av legemidler kan også skje andre steder, som i plasma, i tarmveggen og i andre vev. Noen legemidler skilles ut metabolisert eller umetabolisert i feces via gallen, mens andre hovedsakelig elimineres via utåndingsluft.

Hva betyr biologisk tilgjengelighet?

Biotilgjengelighet er en farmakokinetisk parameter som angir hvilken andel av en gitt medikamentdose som når sentral sirkulasjon. Biotilgjengelighet oppgis som regel i prosent. Legemidler som gis intravenøst har per definisjon en biotilgjengelighet på 100%. Også, hvor mye av leveren kan fjernes? Avhengig av leverens størrelse og kvalitet på gjenværende vev kan opp til 80 % av leveren fjernes. Nydannelse av nytt levervev skjer i løpet av noen måneder.

Kan man bli frisk av leversvikt?

Man kan bli frisk av leversvikt, hvis den f. eks. er alkoholrelatert og man slutter å drikke alkohol. Mange er stabile over lang tid uten forverring. Kan man rense leveren? Nei, du trenger ikke detox eller rensekur

Det finnes mange som tilbyr "detox" eller rensekurer, som skal "rense" leveren eller andre organer i kroppen din. Både i form av helsekost eller andre metoder. Forskning har vist at slike kurer har ingen reell effekt.

Hva er symptomer på dårlig lever?

De mest klassiske tegnene på leversykdom er gulsott og levercirrhose (skrumplever). Andre tegn på leversykdom er væskeansamling i buken (ascites), rødme på håndflatene, forstørrede brystkjertler (gynekomasti) og små karnøster i huden, særlig på brystkassen.

By Shoifet

Hva skjer om leveren overbelastes? :: Hva er annulus Fibrosus hjertet?
Nyttige lenker