Hjem > H > Hvordan Lese Målestokk På Kart?

Hvordan lese målestokk på kart?

Målestokken på et kart forteller oss om forholdet mellom avstander på kartet og avstander i virkeligheten. Målestokk skrives på denne måten 1:10, og leses 1-til-10. 1:10 betyr at 1 cm på kartet tilsvarer 10 cm i virkeligheten. Jo lavere målestokk kartet har, jo flere detaljer fra terrenget er med på kartet.

Les mer

Hva er de fire tingene som kjennetegner kart?

Et kart er en generalisert avbildning av geografiske objekter med deres romlige relasjoner; med angitt geodetisk datum, projeksjon og koordinatsystem, samt målestokk dersom avbildningen er analog. Hva er en ledelinje? Ledelinjer er en eller flere lagte linjer, lagt i lengderetningen, for å lede personer fra ett punkt til et annet. Ledelinjer må være både taktilt opphøyde og visuelt godt synlige.

Tilsvarende, kan hjort få tvillinger?

Drektighetstiden er knappe åtte måneder, og hjorten får én kalv. Tvillingfødsler er dokumentert, men forekommer svært sjelden. I forhold til dette, hva heter barnet til hjort? Hannen kalles bukk og bærer gevir som voksen, mens hunnen kalles hind eller kolle og mangler gevir. Avkommet kalles kalv og har prikkete flanker. Enkelte bukker kalles også kronhjort, men det norske navnet på arten er hjort.

Kan hjort være farlig?

– Hjorten er ikke farlig, sier daglig leder ved Norsk Hjortesenter, Johan Trygve Solheim. Flere medier har denne våren slått opp at hjort har angrepet mennesker. Blant annet ble to jenter på tur med hund jaget av en hjortekolle i Bergen. Hvordan finner man ut målestokk? Du måler med linjal at det er 10 cm på kartet fra hytta til nærmeste elv. Siden målestokken er 1:50 000, betyr det at 1 cm på kartet er 50 000 cm i virkeligheten. Vi vet at det er 100 cm i en meter, så det betyr at 1 cm på kartet er 50 000:100=500 meter i virkeligheten.

Hvordan orientere seg i naturen?

Tegn på himmelretningene i naturen

Hodet peker mot nord, beina mot sør, høyre arm mot øst og venstre arm mot vest. Sola står alltid opp i øst og går alltid ned i vest. Det er altså enkelt å finne ut av himmelretningene ved hjelp av sola om morgenen og kvelden eller midt på dagen.
Og et annet spørsmål, hvordan orientere et kart? Hensikten med å orientere kartet er å gjøre det lettere å sammenligne kart og terreng. Legg kompasset oppå kartet med marsjpilen pekende opp på kartet. Hold kart og kompass slik mens du snur det hele rundt inntil kompassnålens nordretning (rød) peker samme vei som marsj-retningspilen, altså opp på kartet.

Hvordan måle ekvidistanse?

Ekvidistansen følger ofte målestokken på kartet og er skrevet inn på samme sted som du finner dette. Ekvidistansen på orienteringskart med målestokk 1:10 000 er vanligvis 5 meter som betyr at den loddrette høydeforskjellen mellom to høydekurver er 5 meter.

By Karina Speidel

Hva er magnetiske materialer? :: Hva betyr prikker på kart?
Nyttige lenker