Er kommunen del av staten?
kommunen som forvaltningsnivå
Utgangspunktet for forholdet mellom staten og kom- munene er at Norge er en enhetsstat. Kommunenes og fylkeskommunenes delegerte myndighet er fastlagt av Stortinget gjennom lover, og det lokale selvstyret må fungere innenfor rammene av nasjonale mål.
Er kommunen statlig?
Kommuneloven 2018 nr 83 har bestemmelser om forholdet mellom stat og kommune. For det første fastslås det kommunale selvstyret,og det understrekes at en kommune er et eget rettssubjekt som tar avgjørelser på eget initiativ og ansvar (§ 2-1). Begrensninger i selvstyret må gjøres i lov eller forskrift. Tilsvarende, hvor ofte er det kommunestyremøte? Kommunestyret er det øverste politiske styreorgan i Norges kommuner, og velges i direkte valg for fire år om gangen i det som kalles kommunestyre- og fylkestingsvalg. Det holdes to år etter stortingsvalget.
Man kan også spørre hvem er leder for de folkevalgte i kommunen?
Bystyret. Bystyret er kommunens øverste politiske myndighet. Det består av 59 folkevalgte representanter, som velges hvert fjerde år. Bystyret ledes av ordføreren. Derav, hva er forskjell på ordfører og byrådsleder i oslo? Ordføreren er leder for bystyret og kommunens øverste leder. Fra 2015 er Marianne Borgen (SV) ordfører i Oslo, og byrådet er utgått fra Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV. Byrådsleder er Raymond Johansen. Oslo skiller seg også fra andre kommuner ved at man har bydeler med delegert ansvar.
Hva er de viktigste ansvarsområdene for fylkeskommunen?
ANSVAR: Fylkeskommunen har ansvar for videregående skole, tannlege, transport, fylkesveier og fylkesbibliotek. Den øverste politiske lederen i en kommune er ordføreren. I fylkeskommunen er det fylkesordføreren som er øverste leder. Også, hva er forskjellen på fylkeskommunen og fylkesmannen? Både Fylkesmannen og fylkeskommunen er regionale forvaltningsnivåer. Derfor kan det være vanskelig å skille mellom dem. Den mest sentrale forskjellen er: Fylkesmannen er statlig og underlagt storting og regjering. Fylkeskommunen er et folkevalgt organ på regionalt nivå.
Du kan også spørre hva er statsforvalteren sin oppgave?
Statsforvalteren er regjeringens nærmeste representant i fylket og skal overvåke at Stortingets og regjeringens vedtak blir gjennomført, først og fremst gjennom kommunenes og fylkeskommunenes virksomhet. Videre skal statsforvalteren behandle og avgjøre de saker som ved lov eller annen bestemmelse er lagt under embetet. Hva gjør fylkestinget? Fylkestinget er det øverste, folkevalgte organ i fylkeskommunen. Det er fylkestinget som angir rammene for den fylkeskommunale virksomheten. Dette skjer gjennom vedtak om fylkesplan, økonomiplan og årsbudsjett.
Når ble fylkeskommune dannet?
Som for norske kommuner, har fylkeskommunen sine røtter tilbake til formannskapslovene av 1837. Her ble det bestemt at ordførerne i herredene i fylket, fylkesmannen og fogdene skulle samles en gang i året for å vedta fylkeskommunens budsjett og behandle andre fylkeskommunale saker.