Hva gjør en kommune?
Det er kommunen som har ansvar for at innbyggerne i kommunen får grunnleggende velferdsgoder som skolegang, barnehage, sosialhjelp, barnevern, legehjelp og sykehjem. Kommunen har både en politisk og en administrativ ledelse. Ordføreren er øverste politisk valgte leder, og rådmannen er administrasjonssjef.
Så, hva består en kommune av?
En kommune (tidligere kalt primærkommune) er et geografisk avgrenset område som utgjør en egen politisk og administrativ enhet innen en statsdannelse. En kommune har delvis selvstyre i lokale saker. Ordet kommune er lånt fra fransk commun, som igjen er dannet av det latinske communis, som betyr «felles». Er stat og kommune det samme? I Norge er det tre forvaltningsnivåer, statlig, fylkeskommunalt og kommunalt. Statens styring av kommunesektoren må balanseres mellom nasjonale hensyn og hensynet til det kommunale selvstyret. De tre forvaltningsnivåene har ulike oppgaver.
I forhold til dette, hvem styrer i en kommune?
Ordfører er det høyeste tillitsvervet i en kommune, og det er ordføreren som leder møtene i kommunestyret og formannskapet. Kommuneadministrasjonen er en egen stab av fast ansatte personer som ledes av en rådmann. Administrasjonens oppgave er å forberede og iverksette det politikerne vedtar (lokalt og nasjonalt). Deretter, hva er fylkeskommunene og hvordan er den organisert? Fylkeskommunen er underlagt politisk styring, med fylkestinget som øverste organ. Fylkestinget velges direkte av fylkets innbyggere hvert fjerde år, ved kommune- og fylkestingsvalg. Fylkesordfører leder fylkestinget og er fylkeskommunens øverste leder.
I forhold til dette, hva er forskjellen på en kommune og en fylkeskommune?
Som offentlig myndighetsorgan har fylkeskommunen en selvstendig status både i forhold til det statlige statsforvalterembetet og i forhold til kommunene innenfor fylkets grenser. De oppgaver som fylkeskommunene ivaretar er imidlertid i stor grad fastsatt og regulert av statlig lovgivning. Også, hva er de viktigste styringsorganene i en kommune? Det ene er staten med Stortinget, regjeringen og statsforvaltningen. Så har vi fylkeskommunene og så kommunene. Fylkeskommunen og kommunen kaller vi for de lokale styringsorganene.
I forhold til dette, hva er et kommunalt selvstyre?
Kommunalt selvstyre – eller folkestyre – innebærer at kommunene har beslutningsmyndighet over lokale anliggender, innen de legale grenser og økonomiske rammer som til enhver tid fastsettes av de statlige myndigheter. Hva er formannskapet i en kommune? Formannskapet er nest øverste politiske organ i kommuner uten parlamentarisk styreform, og består av et utvalg av kommunestyrets medlemmer på minst fem medlemmer, deriblant ordføreren og varaordføreren.
Du kan også spørre hva er et forvaltningsnivå?
Den norske velferden organiseres gjennom tre forvaltningsnivåer; stat, fylkeskommune og kommune. Velferden må organiseres slik at alle har lik tilgang på offentlige tjenester, uansett hvor i Norge man bor.
Similar articles
- Hva gjør norsk språkråd?
- Hva gjør Bixby?
- Er Hokksund i Drammen kommune?
- Hva gjør man med gamle telefoner?
- Hva gjør man med gamle datamaskiner?
- Hva gjør en Wi-Fi forsterker?
- Hva gjør man med gamle mobiltelefoner?
- Hva gjør man hvis man blir scammet?
- Hva gjør ingefær og sitron med kroppen?
- Hva gjør lekser med barn?