Hjem > H > Hva Betyr Språknormering?

Hva betyr språknormering?

Språknormering er en bevisst prosess hvor man søker å påvirke eller styre et språks utvikling når det gjelder nyord, struktur eller bruk. I praksis betyr dette oftest at man definerer målsetninger for språkutviklingen og lager strategier for å styre språket mot disse.

Les mer

Ta dette i betraktning, hva legger vi i termen samnorsk?

Samnorsk var eit tenkt framtidig skriftspråk bygd på sameining av bokmål og nynorsk. Nemninga samnorskform kan òg brukast om ord- og bøyingsformer som er felles for bokmål og nynorsk. Så, når vart norsk språkråd oppretta og hva var oppgåva til dette rådet? Norsk språkråd ble oppretta i 1972. Det var et organ i Språkfredkomiteen. Oppgava til norsk språkråd var å følgje utviklingen av norsk skriftspråk og talespråk og samarbeide i dyrkinga og normeringa av våre to målformer og støtte opp om utviklingstendenser som på lengre sikt fører målformene tettere sammen.

Hva er et domenetap?

Med domenetap menes at norsk språk ikke vil være i bruk på visse samfunns- eller fagområder. Hvorfor ble 1938 reformen oppfattet som radikal? Hvorfor ble 1938 reformen oppfattet som radikal? Tanken var å forenkle rettskrivingen, men det motsatte skjedde. Den ble svært omfattende, siden det var for mange endringer.

Hva er normert talemål?

Normert talemål eller standardtalemål viser til talemål som er rekna som ei nøytral form av eit språk, og som er lite markert av dialekt eller sjargong. Denne språkforma kan også kallast riksmål eller målform, men desse orda har tilleggstydingar på norsk. Hva menes med avløserord? Et avløserord er: Et hjemlig ord/uttrykk som i allmennspråket benyttes med samme betydning som og i stedet for et importord. Med ”importord” menes her et ord fra et fremmed språk – i dag først og fremst engelsk – som er tatt i bruk i morsmålet med ingen eller liten tilpasning av skrivemåte og uttale.

Hvem bestemmer hvilke endringer som skjer i språket?

Språkrådet er “statens faglige organ i språkspørsmål og følger opp den norske språkpolitikken på oppdrag fra Kulturdepartementet” (Språkrådet, u. å.). I tillegg har vi Norsk akademi for språk og litteratur, et uoffisielt organ som normerer den uoffisielle norske skriftspråkvarianten riksmål. Hva mener vi med Tilnærmingspolitikk? Tilnærmingspolitikk. Etter 1900 vart det eit mål å arbeide for ei tilnærming mellom bokmål og nynorsk med tanke på ei framtidig samansmelting i eit samnorsk skriftspråk. Det kom tre større rettskrivingsreformer med dette målet for auge: i 1917, 1938 og 1959.

Derav, hva var tanken bak samnorsk?

Samnorsk var en tenkt, fremtidig norsk skriftnorm der nynorsk og bokmål skulle være smeltet sammen til ett språk «på norsk folkemåls grunn». Den såkalte tilnærmingspolitikken, som hadde som formål å skrittvis avskaffe forskjellene mellom bokmål og nynorsk, dominerte norsk språkpolitikk fra ca. 1917 til 1966.

By Ian Igwe

Hva er en Rettskrivingsreform? :: Hva menes med intertekstualitet?
Nyttige lenker