Hjem > H > Hva Menes Med Intertekstualitet?

Hva menes med intertekstualitet?

Intertekstualitet er et begrep i litteraturvitenskapen som viser til at en tekst må forstås som et sted der tekster krysser hverandre, slik at det i en tekst alltid finnes elementer (sitater, allusjoner, lån) fra andre tekster.

Les mer

Hvilke typer språklige bilder er vanlige i noveller?

Fagstoff

  • Allegori.
  • Allusjon.
  • Besjeling.
  • Eufemisme og dysfemisme.
  • Gjentakelse.
  • Ironi og sarkasme.
  • Kontrast.
  • Metaforene i hverdagsspråket.
Hvilke litterære virkemidler har vi? Gjentakelse - Man kan gjenta ord, fraser, ytringer eller formuleringer for å understreke det som er viktig i en tekst. Ironi – Man sier det motsatte av det som menes. In medias res - At teksten starter midt i en handling. Linjedeling - Et virkemiddel som er mye brukt i nyere lyrikk.

Hva er metafor eksempel?

En metafor er et ord eller et uttrykk som brukes i overført eller billedlig betydning. Et par eksempler er å si «å holde hjulene i gang» om å sørge for at en bedrift eller et samfunn fungerer som det skal, eller å omtale en sart og følsom person som «et persilleblad». Hvorfor bruker man personifisering? Personifikasjon betyr å gi abstrakte ting menneskelige egenskaper. Dette er et vanlig språklig virkemiddel i både hverdagsspråk og litteratur. Personifikasjon brukes for å gjøre abstrakte ting mer menneskelig, for på den måten gi oss en bedre forståelse av begrepets opprinnelige betydning.

Dessuten, hva er allusjon i dikt?

I litteratur er allusjon en hentydning, for eksempel til et alminnelig kjent sitat eller bevinget ord. I vestlig litteratur er det mange allusjoner til Bibelen og gresk mytologi. I forhold til dette, hva er forskjellen på besjeling og personifikasjon? Noen teoretikere skiller mellom besjeling, som gir menneskelige egenskaper til ting eller konkrete fenomener, og personifikasjon, som gir abstrakte begreper mennesketrekk.

Hva er forskjellen på en assosiasjon og en konnotasjon?

En konnotasjon kan være nært forbundet med vår assosiasjon av ordet, men assosiasjoner er gjerne personlige og har større omfang. Adjektivet konnotativ betyr 'med bibetydninger' eller 'som vekker assosiasjoner'. Og et annet spørsmål, hva er virkemidler i novelle? Retrospektiv fortellerteknikk betyr at deler av teksten gir et tilbakeblikk på noe som har hendt tidligere. Dette er et vanlig virkemiddel i noveller. Frampek vil si å legge inn hint om at noe kommer til å skje i framtiden. Dette er et mye brukt virkemiddel i slike tekster.

Hva menes med plussord?

Plussord kan gi mottakeren positive assosisjoner. Eksempler: vakker, sterk, pålitelig, sikker, troverdig, imponerende.

By Patterson Forsell

Hva betyr språknormering? :: Hva er et språklig virkemiddel?
Nyttige lenker