Hjem > H > Hva Er Jamvektsloven?

Hva er Jamvektsloven?

Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending).

Les mer

Tilsvarende, hvilke dialekter har vi?

Inndeling

  • østnorsk.
  • vestnorsk.
  • trøndersk.
  • nordnorsk.
Hvilket land har flest dialekter? Papua Ny-Guinea er det landet med flest språk rundt 840.

Hvilken dialekt er mest attraktiv?

Med 24 prosent av stemmene er det ingen tvil om at nordmenn mener østlandsk er den mest attraktive dialekten. Dette kommer frem i en ny SIFO-undersøkelse utført på oppdrag fra datingnettstedet E-kontakt.no. Også, hvilken dialekt er verst? Nå er kåringen over, og oslodialekten har blitt stemt fram som Norges verste dialekt. Den fikk 24,25% prosent av stemmene.

I forhold til dette, hvor bruker de tjukk l?

Tjukk l er en språklyd som finnes i en rekke norske dialekter på Østlandet, i Romsdal og på Nordmøre, i Trøndelag, på Helgeland opp til Nord-Salten og enkelte andre steder. Den regnes som et av hovedskillene mellom øst- og vestnorske dialekter. Hva er Tonegang? Tonelag er en form for intonasjon (tonefall) når et ord uttales. Ulikt tonelag kan skille mellom to ord som ellers uttales likt, for eksempel ordene vannet og vanne på norsk.

Har Molde tjukk l?

(L = tjukk l) Det er ei herme etter romsdalingane, som er i stand til å seia ein haLv kaLv låg i æLva og fLaut på ei fjøL. Saman med tjukk l følgjer retroflekse (tjukke) lydar i romsdalsk. Slike lydar oppstår i dialekta når tjukk l støyter saman med t, d, n, l, s eller r. Har Molde dialekt apokope? Dialekten har mykje felles med trøndsk, nordaustlandsk og sørleg nordnorsk i fonologiske trekk, slik som tjukk l (berre av historisk l) og apokope av fleirstavingsendingar (hęstaņņ, skåłiņņ); og dessutan i morfologiske trekk som ulike endingar i ubunde fleirtal av sterke og svake hokjønnsord (fíre tause, fęmm víso).

Du kan også spørre hvor er det palatalisering?

Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk.

By Lefkowitz Seawell

Hva er Nordens største kjøpesenter? :: Hva kjennetegner sunnmørsdialekt?
Nyttige lenker