Hjem > H > Hva Er Lin Laget Av?

Hva er lin laget av?

Lin er et naturmateriale som fremstilles fra linplanten og dens stilk. Materialet har avkjølende og luftige egenskaper som gjør at det passer godt i sommerhalvåret. Både stoffet og planten kalles for lin.

Les mer

Hvordan blir lin laget?

Kort sagt lages lin ved at blad og frø fjernes fra linstengelen, før stengelen legges i bløt slik at noen av limstoffene blir løst opp. Deretter knuses stengelen og bankes slik at det skilles fra veden. Til slutt må linet kjemmes slik at fibrene som er korte blir skilt fra resten. Deretter, hva bruker man lin til? Lin har den fantastiske egenskapen at den ikke tar til seg støv, flekker eller lukt. Men av og til hender det at uhellet er ute og da kan du bruke disse enkle flekkfjerningstipsene: Frukbaserte flekker, for eksempel vin, juice eller syltetøy, fjernes ved å slå kokende vann gjennom flekken.

Hvor dyrkes lin?

Fakta om lin

  • Lin er en ettårig plante som har vært dyrket av mennesker i mer enn 10 000 år.
  • I Norge finnes kun en art, Linum usitatissimum.
  • Lin ble i Norge dyrket i yngre bronsealder, men ble vanligere ut over i eldre jernalder.
  • Lin dyrkes i Sørøst-Asia og i Europa.
Også, hvorfor er lin dyrt? Prosessen med å gå fra linplante til linstoff er lang og krever mye manuelt arbeid. Derfor er også lin en del dyrere enn bomull eller ull. Som med alle andre stoffer, er det selvsagt også forskjell på kvaliteten på lin – jo bedre jo dyrere.

Og et annet spørsmål, er lin miljøvennlig?

Miljøvennlig

Lin dyrkes på en måte som er mer miljøvennlig sammenlignet med mange andre råmaterialer. Årsaken er at lin kan dyrkes i fuktig og kjølig klima, noe som betyr at det ikke er like utsatt for skadedyr, og derfor kan klare seg uten sprøytemidler. Det krever heller ikke mye kunstgjødsel eller kunstig vanning.
Folk spør også når høstes lin? I midten av juli blomstrer linet. Det blomstrer bare noen få timer tidlig på dagen; så faller kronbladene av! I slutten av august høstes linet.

Så, hva ble planten lin brukt til i jernalderen?

I gamle kongegraver er blant annet det funnet mumier svømt i lin, der linet er spunnet med avanserte teknikker. Funn viser at det i jernalderen ble lin brukt til kvinners drakter og kjoler. Også, hvor dyrkes linfrø? Nå dyrkes det lin i tempererte områder i hele Europa, Nord-Afrika, Tyrkia, Asia, Nord-Amerika, Canada og Argentina. I Norge kan man av og til finne lin på avfallsplasser, og planter som har forvillet seg fra hager. Semen lini: Linfrø, som benyttes hele eller knuste.

Hvordan vaske lintøy?

Tips om stell av tekstiler i lin

* Lin kan vaskes på 60 grader, men skal ikke tørkes i tørketrommel, da det skader linfibrene. * Får du flekk på duken, bør den ikke havne nederst i skittentøyskurven, men vaskes så fort som mulig. Fukt flekken med vann og sug opp sølet med tørkepapir.

By Fortin

Hvilket vaskemiddel til lin? :: Hva betyr tallene på bankkortet?
Nyttige lenker