Hjem > E > Er Riksmål Nynorsk?

Er riksmål nynorsk?

Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk.

Les mer

Hva betyr ordet hade?

Dette er jo ei forkorting av uttrykket «Ha det bra!» eller «Ha det godt!». Det blir ikkje rettare med «Hade!» berre fordi ein skriv på nettet. Folk kan sjølvsagt fritt velje å bryte med rettskrivinga, men det er ei anna sak. Då bør dei for konsekvensens skuld òg skrive «Hade bra!» og «Hade på bade!». Hva er sunnest av burger og pizza? For å betegne matvarer som sunne bør de inneholde 500 mg natrium eller mindre per måltid. Verken pizzaen med sine 924 mg eller burgeren med sine 976 mg holder seg under dette. Hvis du vil spare kalorier er det altså burgeren du bør gå for.

Hvorfor er hamburger usunt?

Det viktigste er tilbehøret

Det mest usunne med et typisk hamburgermåltid er ofte ikke hamburgeren i seg selv, men tilbehøret i form av pommes frites, lyst hamburgerbrød og kanskje massevis av dressing og ost. Da blir det fort mye fett og kalorier.
Hva skjer når du spiser usunn mat? Mat som er usunn er hvitt brød og sukker, godteri, sjokolade, kaker, mye fett, ferdigprodukter og brus. Denne maten gir hjertesykdommer, gjør oss tjukke, kan gi oss sukkersyke, og vi blir ofte trøtte og i dårlig humør. Kroppen ser ikke så bra ut. Derfor er det viktig for oss å ha et balansert kosthold.

Hva skjer når man spiser usunt?

Hvis du spiser mye fett ødelegger du kroppen din, og du mister mye energi. Man bør heller spise mer fisk, frukt, bær, grønnsaker grovt brød og mindre sukker, salt og fett. Mange mener også at sunn mat burde koste mindre. Følgelig, hva betyr det at varmefaktoren for en varmepumpe er 4? En årsvarmefaktor på 4 betyr at pumpen produserer 20.000 kWh basert på 5.000 kWh elektrisitet (4:1). Ditt strømforbruk er altså redusert med 75 prosent. Hvis vi sammenligner med varmefaktor 2, har du imidlertid bare spart ytterligere 5.000 kWh, eller 25 prosentpoeng.

Hva er virkningsgraden til en varmepumpe?

Virkningsgraden for en varmepumpe er vanligvis 30 til 50 %, men den sier ikke noe om hvor mye energi du kan spare med varmepumpe. Dessuten, hvor stor varmepumpe må jeg ha? Litt nyere eller bedre isolerte boliger trenger rundt 45W/kvm, mens dårligere isolerte eller eldre hus trenger kanskje 65-70 W/kvm varmeeffekt. Det vil si at en varmepumpe på 6,6 kW skal i teorien klare å varme opp en bolig på 120 kvm med normal takhøyde.

Hvordan har det norske språket forandret seg?

Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra.

By Saberio

Hva er godt norsk? :: Hva er 2 AM?
Nyttige lenker