Hjem > K > Kva Er Årsaka Til At Nokre Dialektar Har Infinitivsendinger På Både A Og E?

Kva er årsaka til at nokre dialektar har Infinitivsendinger på både A og E?

2. Kva er årsaka til at nokre dialektar har infinitivsendingar på både a og e? I gamalnorsk hadde alle infinitivar endinga –a. I områda med kløyvd infintiv har endinga i dei såkalla overvektsinfintivane blitt svekka til –e, medan dei såkalla jamvektsinfintivane har behalde –a som ending.

Les mer

Hva kjennetegner østlandsk?

Østnorske dialekter følger jamvektsloven. Jamvektsloven gjør at ord som i norrønt hadde ulik lengde i rotstavelsen av tostavelsesord, får ulik form i østnorske og trønderske dialekter. Dette har blant annet ført til at østnorsk har kløyvd infinitiv; man sier for eksempel å vera og å skrive (trøndersk: vårrå og skriv). Hvordan snakker de i Alta? Bokmål. Det er blitt hevda at Finnmark ikkje har eigentlege dialekter, men at ein her snakkar bokmål.

Hva er en dialekt enkelt forklart?

Dialekt er ein geografisk avgrensa variant av eit språk. Dialekten utgjer eit komplett språksystem og kunne såleis ha fungert som eit språk i seg sjølv. Det er gjerne historiske og politiske grunnar til at eitt språksystem blir rekna som språk, medan eit anna blir rekna som dialekt. Hva mener vi med Geolekt? Geolekt. Det er dialekt, om enn i en videre form. Språkforskere forklarer det med talemålsvarianter knyttet til ett bestemt geografisk område. Eksempelvis talemålet på Sørlandet med «bløde» konsonanter.

Hva er bløte konsonanter?

Når p, t og k blir uttalt b, d og g etter lang vokal. Utbredelse: På Sørlandet og langs kysten på Sør-Vestlandet. Eksempel: Tap, mat og kake blir uttalt tab, mad og kage. Hva er bløte konsonanter og hvor finner vi dem? Bløte konsonanter

Når lydene, de «harde» konsonantene p, t og k uttales b, d og g, har vi å gjøre med bløte eller bløde eller blaute konsonanter.

Deretter, hvordan sier man tjukk l?

Tjukk l er en retrofleks, det vil si en lyd som artikuleres med tungespissen mot bakre del av tannryggen. Tjukk l uttales ved at man skyver tungespissen fort fram. Følgelig, hva mener vi med regionalisering når vi snakker om talemålsutvikling? Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.

Hva er østlandsdialekt?

Østlandsk, østlandsmål, østlending eller østlandsdialekt er et samlebegrep som omfavner norske dialekter, i motsetning til standard østnorsk, som tales på Østlandet (Viken, Oslo, Innlandet og deler av Vestfold og Telemark). Sammen med trøndersk utgjør østlandsk hovedgruppen østnorsk.

By Adriena

Hvorfor er det viktig å holde på dialekten sin? :: Hva er østlandsdialekt?
Nyttige lenker