Hjem > H > Hvorfor Trenger Vi Å Lære Brøkregning?

Hvorfor trenger vi å lære brøkregning?

Vi trenger brøk for å uttykke størrelser/tall mellom 0 og 1 på en helt nøyaktig, altså når vi ønsker å regne med deler av 1 hel. En brøk er en eksakt verdi, mens et desimaltall ofte er en tilnærming. Det finnes mange måter og mange hjelpemidler til å illustrere brøk.

Les mer

Deretter, hvilken brøk har samme verdi som 1 3?

Du lager likeverdige brøker ved å gange med heltall større enn 1: 13=13⋅22=1⋅23⋅2=26. 13=13⋅33=1⋅33⋅3=39. 13,26 og39 er likeverdige. Når bruker vi brøk i hverdagen? Vi bruker brøk for å uttrykke en størrelse helt nøyaktig. For eksempel er uttrykket en tredel helt presist, men om vi skulle skrive det som et desimaltall, blir det omtrent 0,33. Når vi skal regne med tall mellom 0 og 1 har vi av og til behov for å gjøre det helt presist, ikke avrundet som med desimaltallene.

Hva er brøk enkelt forklart?

Brøk er et matematisk uttrykk for en del eller flere like store deler av en enhet. En brøk skrives vanligvis med en brøkstrek som ab (eller a/b) hvor b kalles nevneren, og uttrykker hvor mange deler enheten er delt inn i (b ≠ 0), mens telleren a angir hvor mange slike deler brøken inneholder. Hvordan multiplisere med brøk? Husk at en brøk består av en teller og en nevner. Hvis du skal gange to brøker med hverandre, ganger du teller med teller og nevner med nevner. Hvis du derimot multipliserer en brøk med et helt tall, gjør du først heltallet om til en brøk, det vil si nevneren blir 1. Så multipliserer du på vanlig måte.

Deretter, hvilken brøk har samme verdi som 1 5?

En del elever behandler teller og nevner som to heltall og betrakter brøkstreken som et skilletegn mellom teller og nevner. Eksempel: Brøken 25 er det samme som 2,5. På samme måte svarer en del elever at 15 er lik 1,5. Deretter, hvilke brøk har samme verdi? Brøker som representerer samme verdi, men har ulike tellere og nevnere, kaller vi likeverdige brøker. Eksempel: 25 og 615 er likeverdige brøker, fordi 25=615=0,4.

Folk spør også hva er det samme som 3 4?

Hei, Kristine! For å kunne avgjøre hvilken brøk er størst, må brøkene ha samme nevner. Den enkleste måten å få samme nevner i brøkene på (finne fellesnevner), er å multiplisere nevnere, altså 2⋅4=8. Nå kan du sammeligne brøkene, 22=88 og 34=68. Angående dette, hvor mye er 2 av 3? Tolkning 1: (Forholdstallet 2:3 gjelder summen delt i femtedeler.) Dele summen på fem og gi to femtedeler av summen til den ene personen og resterende tre femtedeler til den andre personen. Hvis for eksempel 300 kr skal fordeles mellom to personer i forholdet 2:3, så får en person 120 kr og den andre 180 kr.

Tilsvarende, hvordan forklare brøk for barn?

En brøk er forholdet mellom del og helhet. En brøk er altså en del av noe. Tallet over streken i en brøk kaller vi for teller. Telleren forteller hvor mange like deler vi har.

By Renaldo Bernuth

Hva er en hel brøk? :: Hvilke skriftspråk har vi i Norge?
Nyttige lenker