Hjem > H > Hvordan Virker Et Magnetkompass?

Hvordan virker et magnetkompass?

Orienteringskompasset består av en liten sirkulær boks med glasslokk, hvor en liten magnetnål kan dreie seg om en vertikal akse. Den del av nålen som peker mot nord, er alltid merket. Kompasshuset er dreibart og montert på en gjennomsiktig linjert plate av plast, hvor en kurspil indikerer retningen til målet.

Les mer

Hvordan lese terreng på kart?

Karttegn står forklart på alle kart, men det kan være lurt å lære seg dette:

  1. Blått er vått (vann, elver, myrer)
  2. Svart er hardt (hus, steiner)
  3. Gult er kult (åpent område, lett å komme seg frem)
  4. Grønt er ikke skjønt (tett skog og vanskeligere å komme seg frem)
  5. Brunt er høydekurver som sier noe om terrengformasjonene.
Derav, hvordan bruke kompass uten kart? Ta kompasset vekk fra kartet. Hold det vannrett i hånden. Snu deg og kompasset slik at kompassnåla ligger inne i kompasshusets nordpil. Pass på at den røde delen av kompassnåla peker mot N-merket inne i kompasshuset.

Tilsvarende, er det misvisning på o kart?

Misvisningen står alltid oppgitt på kartet. Er det en positiv verdi (+), er misvisningen østlig, er det en negativ verdi (–), er misvisningen vestlig. Etter å ha tatt ut en kompasskurs må du derfor korrigere for positiv eller negativ misvisning. Angående dette, hva peker den røde pilen på? Kompass: gå på kompasskurs

Når du skal gå på kompasskurs, må du vite at den røde pilen peker mot nord. Linjene som ligger etter hverandre i sirkelen hvor den røde pilen ligger, heter hjelpelinjer. I den samme sirkelen finner vi en avmerket rød pil som kalles nordpilen.

Hva er kompass laget av?

Kompasset man bruker i orientering består ofte av en klar plastplate med en kurspil og et vridbart kompasshus med en bevegelig nål som viser nord-sør-retningen. Ved bruk vrir man kompasshuset til ønsket kurs, og når nålen sentreres over kompasshusets nordmarkering, viser kompassets kurspil retningen mot målet. Dessuten, hvordan lese høydekurver på kart? Det er viktig at du kan "lese" høydekurvene, slik at du kan bruke noen huskeregler: - Lukkede kurver omslutter en topp (høyde). - Kurver tett sammen angir at terrenget er bratt. - Kurver lenger fra hverandre angir at terrenget er slakere (flatere).

Hvordan kan man se på høydekurvene om terrenget går oppover eller nedover?

De brune linjene på kartet kalles Høydekurver. De forteller deg hvor det går oppover og nedover i terrenget. Folk spør også hvordan kan man finne ekvidistansen ved å se på høydekurvene? Ekvidistansen følger ofte målestokken på kartet og er skrevet inn på samme sted som du finner dette. Ekvidistansen på orienteringskart med målestokk 1:10 000 er vanligvis 5 meter som betyr at den loddrette høydeforskjellen mellom to høydekurver er 5 meter.

Man kan også spørre hvordan finne retning uten kompass?

Se på sola

Hvis du stiller deg med ryggen til sola klokka 13 om sommeren og strekker armene ut til siden vil skyggen din bli et kompass. Hodet peker mot nord, beina mot sør, høyre arm mot øst og venstre arm mot vest.

By Carnes Rorie

Når kom den første touch telefonen? :: Kan man bruke iPhone uten sim kort?
Nyttige lenker