Hjem > N > Når Forsvant Det Norrøne Språket?

Når forsvant det norrøne språket?

Slutten på den norrøne tida

I Noreg døydde det norske skriftspråket ut i overgangen mellom norrønt og nynorsk. Dansk tok over som administrasjonsspråk, og fram mot 1500-talet låg talemålet langt frå det gamle, norrøne skriftspråket.

Les mer

Angående dette, når startet norrøn litteratur?

Norrøn litteratur er diktning og litterære fortellinger på norrønt eller gammelnorsk språk fra den norrøne perioden ca. 800 e.kr. til 1350 e.kr. Norrønt språk ble skrevet og snakket i Norge, Sverige og Danmark og deretter på Island, Færøyene og Grønland. Hvilket språk ble sagaene skrevet på? Språket tekstene er skrevet på er norrønt, et språk man snakket i Norge frem til rundt midten av 1300-tallet. De som skapte disse fortellingene og diktene var sannsynligvis hedenske, de trodde på førkristne guder som Tor og Odin.

Dessuten, hva vil det si at norrønt var et kasusspråk?

Også norrønt var et kasusspråk. I slike språk er det enkelt sagt ikke rekkefølgen på ordene, men hvordan du bøyer ordene, som avgjør hva en setning betyr. I kasusspråk bøyer man visse ordklasser – substantiv, adjektiv og pronomener og determinativer – i ulike kasus. Og et annet spørsmål, er norrøn litteratur aktuell i dag? Norge har vært et kristent land i nærmere tusen år, og Rogaland faktisk ennå lenger, men det finnes fremdeles spor av det gamle norrøne i kultur, litteratur og hverdag.

Hvor lenge varte norrønt?

Norrøn er betegnelsen på samfunnet og kulturen i Norge og på Island fra rundt år 800 til 1350. Når ble sagaene skrevet ned og når foregår handlingen? Saga som begrep refererer vanligvis til den historiske epoke hvor de ble nedskrevet (mellom 1120 og 1400) og med en handling fra den historiske epoken mellom landnåmet og til 1100 som kalles sagatiden, söguöld.

Er norrønt og gammelnorsk det samme?

I Norge har betegnelsen også blitt brukt om middelalderspråket i landområder som ble befolket fra Norge i vikingtiden. Dette fellesspråket kalles nå til vanlig norrønt på norsk, et begrep som dekker både gammelnorsk og gammelislandsk. Og et annet spørsmål, hva er typiske trekk ved sagalitteraturen? Kjennetegn ved sagalitteraturen

Sagaene skildrer et ættesamfunn der strid og konflikt er vanlig. Det er stor grad av realisme og objektivitet i framstillinga, og persongalleriet er stort. Vi får ikke vite hva personene føler og tenker. Fortellemåten er saklig og ordknapp.

Hvem skrev ned sagaene?

Forfattere. Sagaene har for det meste anonyme forfattere. Bare enkelte konge- og samtidssagaer har navngitte forfattere, for eksempel Snorre Sturlason og Sturla Tordarson. Alle islendingesagaer er anonyme, men flere forskere har i nyere tid lagt frem hypoteser om hvem som har forfattet enkelte av dem.

By Weiman Shahboob

Hvor i landet er det best vær? :: Hvordan fungerer FM?
Nyttige lenker