Hjem > N > Når Er Det Komma Før Og?

Når er det komma før og?

Det skal ikke være komma før 'og'! Det samme gjelder for 'samt' når dette står foran det siste leddet i en oppramsing.

Les mer

Også, hvorfor bruker vi komma?

Husk at vi setter komma for at det skal bli lettere å lese, ikke for at det skal bli vanskeligere å skrive. Else skjønte ingenting, men Eva lo hjertelig. Og et annet spørsmål, er det komma før navn? Hei, Kari! Regel: Vi setter komma før og etter tiltaleord, svarord og utropsord.

Hvilke ord skal man sette komma foran?

Grammatisk komma handler om å plassere komma i overgangen mellom to eller flere helsetninger, mellom to eller flere leddsetninger, eller mellom leddsetning og helsetning. Legg også merke til at komma nesten alltid havner foran et verb i nåtid eller fortid, og dessuten ofte foran «og» og alltid foran «men». Derav, hva er en hel setning? Hovedsetning (helsetning), som kan stå alene og ikke er underordnet noen annen setning. Eksempel: «Hunden bjeffer» Leddsetning, som fungerer som setningsledd i en oversetning, for eksempel som subjekt («At hun kom, skremte meg»), objekt («Jeg så at hun kom»), adverbial («Da hun kom, reiste alle seg») og så videre.

Er som en subjunksjon?

Subjunksjon er en ordklasse som i norsk består av ubøyelige ord som innleder en leddsetning eller en infinitivskonstruksjon. Noen eksempler på subjunksjoner er at, hvis, å og som. Hva er komma? Komma er et skilletegn (,) som blant annet settes mellom sideordnede setninger, ledd, oppregninger og lignende, dessuten foran unødvendige leddsetninger, for å skille ut innskudd og tillegg.

Derav, skal det være komma etter gratulerer med dagen?

Så: Det skal være komma i setningen "Gratulerer med dagen, Ola". Ifølge Språkrådets Aksel Mehlum (som har bursdag i dag) skal komma brukes ved svarord eller tiltaleord med en viss selvstendighet. Og et annet spørsmål, skal det være komma før så? Så = slik at

Vi må ha et subjekt mellom så og verbet, og så-setningen er en leddsetning: Han løper så han ikke kommer for sent. = Han løper slik at han ikke kommer for sent. Vi bruker ikke komma foran så når det er subjunksjon.

Ta dette i betraktning, skal det være komma etter kjære?

Ikkje komma mellom Kjære og namnet

Kjære står dessutan direkte til namnet (til den «kjære» personen), og difor skal det ikkje vera komma etter ordet.

By Henig

Hva er en konjunksjon? :: Kan man steke frossen kalkun?
Nyttige lenker