Hva betyr å kildesortere?
Å kildesortere betyr å sortere avfallet så nærme kilden som mulig, altså før de ulike avfallstypene blir blandet sammen i søppelbøtta. Slik får vi skilt de materialene som kan gjenvinnes fra det avfallet som skal gå til forbrenning og bli fjernvarme.
Og et annet spørsmål, hva resirkulerer vi?
Blant materialer som ofte blir resirkulert finner vi glass, papir, drikkekartong, stål, aluminium, tekstiler, plast og avløpsvann. Industrien gir størst bidrag til resirkulering. Rensing av utslipp fra industrien sparer miljøet for giftig forurensning og gir bidrag til resirkulering av industriråstoff. Hva skjer med søppelet vi sorterer? Alt som sorteres, sendes til gjenvinning. Det betyr at råvarene i avfallet brukes på nytt, så vi kan hente ut mindre av jordens ressurser når vi skal lage nye ting.
Hvorfor skal vi kildesortere?
Kildesortering gjør at vi unngår at skadelige stoffer og miljøgifter fra f. eks. farlig avfall, havner på avveie og gjør skade på natur, mennesker og dyr. Kildesortering oppfyller myndighetenes krav til sortering og gjenvinning som er angitt i avfallsforskriften og forurensningsloven. Hvorfor ikke kildesortere? Når vi kildesorterer hjelper vi mer enn klima, vi tar vare på jordas ressurser på best mulig måte. Noe av det vi sorterer har større effekt på klimautslipp enn andre, og systemene for de ulike typene avfall er ikke alltid perfekte.
Dessuten, hvor mye hjelper det å kildesortere?
Kildesortering og gjenvinning av plast fra husholdninger sparer 0,09 prosent av samlede norske klimautslipp. Gjenbruk av plast kan spare olje, men Bruvolls regnestykke viser at man maksimalt kan spare 0,04 prosent av norsk oljeutvinning på denne måten. Hvorfor er det viktig å gjenbruke og gjenvinne plast? Å lage plast krever store mengder olje og gass, derfor er det viktig å kildesortere plastemballasjen. Når materialet gjenvinnes til nye produkter sparer vi både klimautslipp og bruk av naturressurser. Vi bruker og kaster i høyt tempo. Mye av det vi kjøper er pakket inn i plastemballasje.
Hvordan kan resirkulert plast brukes som en ressurs?
Plastemballasje resirkuleres til nye plastprodukter som blomsterpotter, paller, møbler, sekker, kontorstoler, litt fjernvarme og strøm. Grønt Punkt håndterer all husholdningsplast i Norge. Plasten sendes til anlegg i Europa. Hva skjer med plast som gjenvinnes? Når plasten har blitt sortert etter kvalitet blir det sendt videre til materialgjenvinning. På gjenvinningsanleggene går plasten gjennom en større prosess med vasking, nedsmelting og blir tilslutt et granulat eller flakes.
Hva skjer med søppelet vi kaster i søppelkassa?
Dette skjer med avfallet: Avfallet går til energigjenvinning og forbrennes på ulike anlegg. Noe av avfallet sendes til Energigjenvinningsetaten i Oslo. Varmen som frigis ved forbrenning brukes til å produsere energi og fjernvarme.