Hjem > E > Er Blodtype B Sjelden?

Er blodtype B sjelden?

Omtrent 40 prosent av den norske befolkningen har blodtype O, 48 prosent har A, 8 prosent har B og 4 prosent har AB. 85 prosent av den norske befolkningen er Rh+ (positiv), mens 15 prosent er Rh- (negativ). Dette er uavhengig av ABO-typen.

Les mer

Også, hva er rhesus negativ?

Rhesus er en gruppe antigener (protein på celleoverflaten) som er festet på de røde blodcellene. Rundt en av seks personer (16 prosent) er født uten dette antigenet, de er rhesus negative (RhD-negative). Hvordan kan jeg finne ut din blodtype? Det kan være mulig å sjekke det på et privat laboratorium og betale for testen selv. Det finnes selvtester å få kjøpt på nett. Det kan hende det står i fødelspapirene dine (utskrift fra sykehusjournalen fra du ble født), hvis du eller foreldrene dine har tilgang på dem.

I forhold til dette, hva er forskjellen på de ulike blodtypene?

Personer med blodtype A har antistoff mot blodtype B. Personer med blodtype B har antistoffer mot blodtype A. Personer med blodtype AB har verken antistoffer mot A eller B. Personer med blodtype 0 har antistoffer både mot A og B. Også, har mor og barn samme blodtype? Det er ikke alltid mor og barn har samme blodtype. Derfor sjekkes mors blodtype tidlig i svangerskapet. Hvis mor er RhD-negativ (Rhesus-negativ) må hun følges nøyere opp, for skulle hennes blod blandes med barnets, kan det være farlig for barnet.

Hvilket blod er mest ettertraktet?

Blodbanken i Tromsø etterlyser nå blodgivere med «universal-blodtypen» 0 Rh negativ. Om du vet at du har blodtypen 0 Rhesus negativ (- eller 0 Rh-), er du en person som Blodbanken gjerne vil ha på besøk. Lagrene av denne blodtypen er nemlig i ferd med å gå tomme – og Blodbanken etterlyser derfor nye og gamle givere. Du kan også spørre hvilken blodtype er mest vanlig i sverige?

FolkegruppeA0
Svenskar4738
Spanjolar4738
Danskar4441
Tyskarar4341

Man kan også spørre hvor mye penger for å gi blod?

Får jeg penger for å gi blod? Nei. Blodgivning skal ifølge blodforskriften være frivillig og vederlagsfri. Dette er ikke til hinder for at noen blodbanker gir deg en liten gave av ubetydelig verdi. Ta dette i betraktning, hva skjer hvis du får feil blod? - Å få feil blod kan potensielt være veldig farlig. Får man feil blod kan man overleve, men man kan også dø i løpet av få minutter, sier seksjonsleder Øystein Flesland for meldesystemer ved Kunnskapssenteret til Dagbladet.

Hva er Kriseblod?

I nødssituasjoner, hvor det ikke er tid til typebestemmelse på mottakeren og forlikelighetsprøver, kan en bruke såkalt «kriseblod», som er konsentrat av røde blodceller fra blodgiver med blodtype O som er RhD negativ (til kvinner før og i fertil alder også K negativ).

By Bathesda

Er Vipps gebyrfritt? :: Har man samme blodtype som foreldre?
Nyttige lenker