Hjem > E > Er Blodtype Arvelig?

Er blodtype arvelig?

Blodtyper er arvelige egenskaper som er knyttet til de røde blodlegemenes overflate. Denne overflaten er sammensatt av et stort antall forskjellige bestanddeler (molekyler) og mange av disse (antigener) kan variere fra individ til individ. Disse antigenene er forskjellige for blodtypene A, B, AB og 0.

Les mer

Hvilket blod er mest ettertraktet?

Blodbanken i Tromsø etterlyser nå blodgivere med «universal-blodtypen» 0 Rh negativ. Om du vet at du har blodtypen 0 Rhesus negativ (- eller 0 Rh-), er du en person som Blodbanken gjerne vil ha på besøk. Lagrene av denne blodtypen er nemlig i ferd med å gå tomme – og Blodbanken etterlyser derfor nye og gamle givere. Hva er Kriseblod? I nødssituasjoner, hvor det ikke er tid til typebestemmelse på mottakeren og forlikelighetsprøver, kan en bruke såkalt «kriseblod», som er konsentrat av røde blodceller fra blodgiver med blodtype O som er RhD negativ (til kvinner før og i fertil alder også K negativ).

Hvem kan blodtype B gi blod til?

Blodtype B. Har antigenet B og kan derfor bare brukes til folk med samme blodtype, eller AB. Blodtype AB. Har både A- og B-antigener og kan derfor bare brukes til folk med samme blodtype. Hvordan kan jeg finne ut din blodtype? Det kan være mulig å sjekke det på et privat laboratorium og betale for testen selv. Det finnes selvtester å få kjøpt på nett. Det kan hende det står i fødelspapirene dine (utskrift fra sykehusjournalen fra du ble født), hvis du eller foreldrene dine har tilgang på dem.

Hva er forskjellen på de ulike blodtypene?

Personer med blodtype A har antistoff mot blodtype B. Personer med blodtype B har antistoffer mot blodtype A. Personer med blodtype AB har verken antistoffer mot A eller B. Personer med blodtype 0 har antistoffer både mot A og B. Folk spør også hvilken blodtype er mest vanlig i verden? Dei rhesus-positive (RhD+pos) utgjer 85 %, mens 15 % er rhesus-negative (RhD-neg).

Så, hvilke blodtyper kan gi til hverandre?

Ved blodoverføring er det viktig at mottakeren har en blodtype som stemmer overens med giverens blodtype. Personer med blodtype 0 kan gi til alle, men bare få fra andre personer med 0. Personer med blodtype AB kan motta fra alle, men bare gi til andre med AB. Har dyr ulike blodtyper? Dessuten har det blitt forsket en del på blodtyper hos husdyr, og her har forskerne blant annet oppdaget at katter har tre blodtyper, mens hester og kveg har henholdsvis åtte og ni. Hunder er et av de dyrene som har flest: Her har forskere inntil videre funnet minst 13 forskjellige blodtyper.

Derav, hva er antigener og antistoffer?

Antistoffer. Organismens evne til å utvikle immunitet skyldes særlig en type hvite blodceller som kalles lymfocytter. Lymfocyttene danner antistoffer mot fremmede stoffer (antigener) i organismen. Når en lymfocytt utsettes for et gitt antigen, reagerer den med vekst og dannelse av plasmaceller.

By Rugen

Hva er Løyvegaranti? :: Kan foreldre med blodtype A få barn med blodtype O?
Nyttige lenker