Hjem > H > Hva Gikk Oslo Skolestyres Vedtak I 1939 Ut På?

Hva gikk Oslo Skolestyres vedtak i 1939 ut på?

I det såkalte Oslo-vedtaket av 2. mars 1939 bestemte Oslo skolestyre at «Ved overgangen til ny rettskrivning [dvs. den av 1938] skal en så langt råd er legge til grunn de formene som ligger nærmest barnas talemål og er ens for bokmål og nynorsk.

Les mer

Angående dette, hva kjennetegner 1917 reformen?

1917-rettskrivingen var den første som hadde til hensikt å samle bokmål og nynorsk til ett ved å innføre ortofone prinsipper i begge målformene. Disse prinsippene hadde til formål å føre skriftformene nærmere talemålet på Østlandet. Når oppsto ideen om at bokmål og nynorsk burde nærme seg hverandre? 1917: Grunnlaget for samnorsk blir lagt

I 1917 blei landsmål og riksmål reformert samtidig. Formålet var å nærme seg eit "folkemål" og få inn former som dei fleste brukte. Både landsmålet og riksmålet måtte gi slepp på dei mest konservative formene, slik at dei skulle nærme seg kvarandre.

Angående dette, hva var formålet med 1917 reformen?

1917-reforma er den første samnorskreforma. Rett nok hadde ein teke omsyn til det andre målet i standardiseringa av landsmålet i 1901 og dansk-norsken i 1907, men 1917-reforma var den første som gjaldt begge skriftmåla, som no blei kalla landsmål og riksmål. Hvor lenge varte samnorsk? Samnorsk var en tenkt, fremtidig norsk skriftnorm der nynorsk og bokmål skulle være smeltet sammen til ett språk «på norsk folkemåls grunn». Den såkalte tilnærmingspolitikken, som hadde som formål å skrittvis avskaffe forskjellene mellom bokmål og nynorsk, dominerte norsk språkpolitikk fra ca. 1917 til 1966.

Hva er Jamstillingsvedtaket?

Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene. Du kan også spørre hva var hensikten med reformene i 1917 og 1938? Rettskrivningsreformene i 1917 og 1938 representerte begge betydelige skritt i retning et framtidig samnorsk skriftspråk. Reformene skapte strid og motstand nettopp på grunn av samnorskpolitikken som lå til grunn for de endringene som ble foretatt i både bokmål og nynorsk.

Ta dette i betraktning, hva er språkplanlegging?

Språkplanlegging er bevisst styring av språkforholdene i et samfunn. Vanligvis brukes språkplanlegging om normering av skriftspråk og prinsippene for denne, men begrepet brukes også om valg av skriftspråk i skolen og samfunnet ellers. I Norge skjer normering av skriftspråkene nynorsk og bokmål i Språkrådet. Og et annet spørsmål, når sluttet vi å si de? Utover i 1970-årene skjedde det en stor omveltning, og etter 2000 har høflig tiltale mer eller mindre forsvunnet ut av bruk på norsk. Det var på slutten av 1700-tallet at den høflige tiltaleformen «I» (egentlig en flertallsform, «dere», bevart i moderne dansk) ble avløst av «De».

Er riksmål nynorsk?

Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk.

By Ingaberg Wolfgram

Hvilken viktig hendelse i livets utvikling skjedde for ca 500 millioner år siden? :: Hvorfor gikk ikke samnorsk?
Nyttige lenker