Hjem > H > Hva Er Symboler I En Tekst?

Hva er symboler i en tekst?

Litterære symboler

En forfatter kan skape sine egne symboler i en tekst. Slike symboler kaller vi litterære symboler. Et litterært symbol er en gjenstand eller et fenomen som har en konkret funksjon i teksten, men som i tillegg får ei videre, overført betydning.

Les mer

Hva er en allusjon?

I litteratur er allusjon en hentydning, for eksempel til et alminnelig kjent sitat eller bevinget ord. Du kan også spørre hvilken funksjon har sammenligning? Sammenligninger, metaforer og klisjéer er språklige bilder. De kan beskrive noen eller noe på en kort og treffende måte. Hva forteller det for eksempel om en person når vi sammenligner vedkommende med en katt? At begge to beveger seg grasiøst og elegant, kanskje?

Hva betyr å legge noe på is?

Legge på is betyr prolongere. Derav, hva er forskjellen på allusjon og intertekstualitet? En allegori kan inngå som del av tekstens intertekstualitet, altså bidra til å relatere teksten til andre tekster. Dersom en tekst henspiller på en annen (kjent) tekst, kaller vi det ofte allusjon (som på latin nettopp betyr «henspilling».)

Hva gjør språklige bilder med en tekst?

Språklige bilder funksjon

Den viktigste grunnen til at vi bruker språklige bilder, er at de har en tendens til å fremheve budskapet. Når det brukes språklige bilder som metaforer, besjeling og sammenligninger, blir det lettere for mottakeren å danne seg et indre bilde av budskapet.
Følgelig, er allusjon et virkemiddel? En allusjon er et bevisst, åpenlyst lån fra annen tekst, film eller sang. Virkemidlet fungerer bare dersom også leseren, seeren eller tilhøreren vet hvor allusjonen er henta fra.

Hva gjør besjeling med en tekst?

Besjeling er et språklig virkemiddel som gir menneskelige egenskaper til konkrete ting, deriblant dyr. Virkemiddelet puster liv i ellers ganske kjedelige objekter i tekster. Blant de språklige virkemidlene, er besjeling noe vi tidlig lærer. Man kan også spørre hvordan bruke frampek? Et frampek er et virkemiddel som går ut på at forfatteren har integrert tips om at noe kommer til å skje senere i fortellingen. Frampeket kan komme tydelig frem i teksten, men hintet kan også være indirekte. Det er altså et veldig vanlig virkemiddel som kan være ganske vanskelig å få øye på.

Folk spør også er frampek et virkemiddel?

Frampek eller frempek er et litterært virkemiddel hvor forfatteren gir leseren et hint om hva som vil skje senere i historien. Virkemiddelet forekommer både i litteratur, film og teater.

By Midis Kato

Hva påvirker dialektene? :: Hvorfor bruker man metafor?
Nyttige lenker