Hjem > H > Hva Påvirker Dialektene?

Hva påvirker dialektene?

Folk flyttar mykje, og mange buset seg i byar og i tettbygde strok. Dette fører til at menneske med ulikt talemål blir buande i same området og påverkar kvarandre sosialt og språkleg. TV, radio, internett, sosiale medium og mykje bruk av mobiltelefon gjer at folk får kontakt med mange ulike dialektar og språkvariantar.

Les mer

Tilsvarende, hvorfor er det viktig å bevare dialektene?

– Vi bruker språket til å signalisere hvem vi er og hvem vi vil være. Dialekten blir en viktig del av identiteten vår. Dialekt er det viktigste uttrykket for lokal tilhørighet, og det er en klar sammenheng mellom identitet og bevaring av tradisjonelle trekk, sa Jenstad. Dessuten, hva er negativt med dialekter? Det er delte meninger om oppløsningen av de tradisjonelle dialektene. Språkrådet mener at det er viktig å respektere talemålsvariasjon og -tradisjon, og at det er negativt dersom dialektene endres fordi dialektbrukerne ikke møter respekt. Dette gjelder også sosiolekter og nye etnolekter.

Hva kommer til å skje med dialektene i fremtiden?

Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord. Følgelig, hvorfor oppstår multietnolekt? Multietnolekt er den språkvarianten som oppstår når talere med flere ulike språk- og kulturbakgrunner tilegner seg et nytt språk, i motsetning til etnolekt, som betegner den varianten av et språk som oppstår når én bestemt etnisk gruppe tilegner seg språket.

Hva skiller de ulike dialektene?

I tillegg til jamvektsloven utgjør forskjeller i tonegangen (ordtonen, musikken) et viktig skillemerke mellom østnorske og vestnorske dialekter (nordnorsk følger vestnorsk). Det gjelder ord som sola, boka, senga og døra. Folk spør også kan dialekter dø ut? Dialektdød. – Dialektene kommer etter hvert til å dø ut og bli erstattet med det som vi kaller for Oslo-mål, spår Torp. Østlandsdialektene er sterkt truet, og rundt omkring på Østlandet er det færre og færre som prater dialekt.

Hvorfor er språk viktig for vår identitet?

Språket er en identitetsmarkør. Det vil si at måten vi bruker språket på, signaliserer både hvem vi er, hvem vi ønsker å være, hvilke sosiale grupper vi tilhører, og hvilke grupper vi identifiserer oss med. Dessuten, hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt? Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter.

Så, hva vil det si å være flerspråklig?

Å være flerspråklig vil si at en behersker og bruker flere språk. Et menneske, et samfunn og et utdanningsystem kan alle være flerspråklige.

By Vedi Farlow

Når mistet vi Jemtland og Herjedalen? :: Hva er symboler i en tekst?
Nyttige lenker