Hjem > H > Hvordan Fungerer Obligasjonslån?

Hvordan fungerer obligasjonslån?

Når man kjøper en obligasjon, låner man ut penger til staten eller eventuelt selskapet, som man etter hvert skal få tilbakebetalt med renter. Utstederen av obligasjonen forplikter seg ved utstedelsen til å betale flere beløp til eieren av obligasjonen, på den samme måten man betaler avdrag på lån.

Les mer

Så, hvorfor har norge utenlandsgjeld?

Når staten likevel velger å ha gjeld, er det hovedsakelig av tre grunner: Staten må dekke daglige betalinger. Disse varierer veldig og det er vanskelig å beregne innbetalingene av skattene. Dermed må staten ha en viss likviditetsreserve, noe som finansieres ved hjelp av lån. Hva er kredittobligasjoner? En obligasjon er i prinsippet et gjeldsbrev. Den utstedes av stater, kredittforeninger eller virksomheter som lover å betale både renter og gjeld tilbake etter et fast mønster. Betegnelsen kredittobligasjoner dekker et bredt spekter av obligasjoner som innebærer en kredittrisiko.

Hva er Rentedurasjon?

Eier du et rentefond kan du enkelt bedømme renterisikoen ved å vurdere fondets rentefølsomhet, ofte betegnet som rentedurasjon. Dette er et mål for fondets følsomhet for endringer i markedsrentene. Også, hva er kupongrenten? Kupongrente er den pålydende renten på en obligasjon. En obligasjon har angitt et bestemt beløp som utbetales til ihendehaver periodevis, ofte årlig. Dette er kupongrenten. I tillegg er det angitt en sluttutbetaling når obligasjonen utløper.

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Effektiv rente er den totale prisen du betaler for lånet. Det er med andre ord den nominelle renten, i tillegg til etableringsgebyr, termingebyrer og andre kostnader forbundet med lånet. Det er disse kostnadene som gjør at den effektive renten alltid er høyere enn den nominelle. Hva menes med risikofri rente? Begrepet risikofri rente er gjerne definert som tre måneders statsobligasjonsrente, fordi det ikke er noen mulighet for at Staten ikke vil innfri lånet (men det gjelder ikke på langt nær alle stater). Renten som sådan vil variere med renteendringer i samfunnet.

Angående dette, når bør man kjøpe obligasjoner?

Dersom rentene går opp, vil verdien på obligasjoner falle, og motsatt: Hvis renten går ned, vil obligasjoner normalt stige i verdi. Altså bør man kjøpe obligasjoner dersom man forventer at rentene skal settes ned. Har Norge utenlandsgjeld? Artikkelstart. Statsgjeld er gjeldsforpliktelser som staten har overfor innenlandske og utenlandske kreditorer. Den norske statsgjelden var i 2020 på drøyt 600 milliarder kroner.

Ta dette i betraktning, hva er spesielt med måten norge finansierer budsjettunderskudd på sammenlignet med andre land?

I de fleste land er hovedformålet med statlig opplåning å finansiere et budsjettunderskudd. I Norge dekkes imidlertid det oljekorrigerte budsjettunderskuddet av overføringer fra Statens pensjonsfond utland og utløser derfor ikke noe lånebehov.

By Ruskin Eriksson

Hva er utenlandsgjeld? :: Hvor mye koster chromecast?
Nyttige lenker