Hjem > N > Når Ble Ideen Om Samnorsk Endelig Skrinlagt?

Når ble ideen om samnorsk endelig skrinlagt?

Tanken om et framtidig felles skriftspråk ble skrinlagt i en stortingsmelding i 1997, og nå fjernes de siste spor av samnorsken fra lovverket.

Les mer

Følgelig, hvorfor stoppet samnorskpolitikken?

Men mot midten av 1900-tallet fikk samnorskpolitikken mindre og mindre støtte blant folket, og etter massive protester i 1950-årene måtte politikerne vende om. En slags våpenhvile kom i stand i 1960- og 1970-årene, mens 1980-årene frembrakte diverse motreformer. Følgelig, hvorfor var det mange som protestere mot samnorsk? Stortinget hadde bestemt å opprette Norsk språknemnd, og aksjonen protesterte mot dette. De var både mot måten språknemnda var satt sammen på og formålet med nemnda, som var å arbeide for et felles norsk skriftspråk. Aksjonen ble først etablert som Landskomiteen for Foreldreaksjonen mot samnorsk.

Også, hvorfor var foreldreaksjonen mot samnorsk?

Foreldreaksjonen mot samnorsk vart organisert av Riksmålsforbundet i 1951 for å motarbeide politikken med språkleg tilnærming for eit samnorsk skriftspråk. Aksjonen organiserte ein retteaksjon; foreldra vart oppmoda om å «rette» radikale skrivemåtar i lærebøkene. Når ble samnorsk fjernet? I 2002 vedtok Stortinget å avslutte samnorskpolitikken. Begrepet samnorskform kan også brukes om ord- og bøyningsformer som er felles for bokmål og nynorsk.

Når døde egentlig Samnorsktanken?

I 1980 vart bokmålet igjen normert, og mange av formene frå 1917 kom inn att i bokmålet. Formelt sett vara samnorsktanken fram til 2002, med opprettinga av Språkrådet. Språkrådet si oppgåve er ikkje å normere nynorsk og bokmål i retning av kvarandre, men å styrke norsk språk. Hva menes med språknormering? Språknormering er en bevisst prosess hvor man søker å påvirke eller styre et språks utvikling når det gjelder nyord, struktur eller bruk. I praksis betyr dette oftest at man definerer målsetninger for språkutviklingen og lager strategier for å styre språket mot disse.

Hva er Språkplanlegging?

Språkplanlegging er bevisst styring av språkbehova i et samfunn. De planlegger hvordan språket skal utvikle seg -> regler, former osv. Hvorfor ble reformen i 1938 oppfattet som radikal? Hvorfor ble 1938 reformen oppfattet som radikal? Tanken var å forenkle rettskrivingen, men det motsatte skjedde. Den ble svært omfattende, siden det var for mange endringer.

Man kan også spørre når oppsto ideen om at bokmål og nynorsk burde nærme seg hverandre?

1917: Grunnlaget for samnorsk blir lagt

I 1917 ble landsmål og riksmål reformert samtidig. Formålet var å nærme seg et "folkemål" og få inn former som de fleste brukte. Både landsmålet og riksmålet måtte gi slipp på de mest konservative formene, slik at de skulle nærme seg hverandre.

By Bear

Hva var grunnen til at Arbeiderpartiet ønsket et samnorsk språk? :: Hvorfor har ikke iPhone 12 lader?
Nyttige lenker