Hjem > H > Hva Er Huden Sin Oppgave?

Hva er huden sin oppgave?

Huden er kroppens ytre overflate og største organ. Huden er høyt spesialisert og avansert. Den avgrenser kroppen mot det ytre miljøet og er viktig for opprettholdelse av likevekten i kroppens indre miljø. Den er også et viktig sanse- og kommunikasjonsorgan, og har noe ulik oppbygning i de ulike områdene på kroppen.

Les mer

Hva sier huden om deg?

Huden skaffer oss informasjon om omgivelsene gjennom små nerveender, reseptorer, som registrerer berøring, trykk, varme, kulde og smerte. I huden er det også en rekke kjertler. Tilsvarende, hva skjer med huden når man blir gammel? Når du blir eldre, dannes ikke nye hudceller like raskt, og det ytre laget blir tynnere. Det gjør huden din dårligere til å holde på fuktigheten enn tidligere. Produksjonen av kollagen og elastin synker, og gjør nettverket av tråder mindre stramt. Huden blir som følge av dette både slappere og grovere.

Angående dette, hvilke tre lag består huden av?

Den menneskelige hud består av tre lag:

  • Overhuden (epidermis)
  • Lærhuden (dermis)
  • Underhuden (subcutis)
Hva er hornlaget? Det aller ytterste laget (hornlaget) består av døde celler og gjør huden ekstra motstandskraftig og beskytter mot både kjemisk og mekanisk slitasje. Det er ikke blodårer eller nerver i overhuden.

Også, hvilke observasjoner er viktig å gjøre av huden?

Det er viktig å observere pasientens hud/hudtype. Allergier, ernæringsstatus og bruk av kortikosteroider er tilstander som medfører at huden er skrøpelig. Videre viktig å observere om pasienten har sår som trenger behandling, og ellers trykkavlaste utsatte steder. Hva betyr det at huden er et kommunikasjonssystem? Huden er det største sanseorganet vi har. Når noen tar på oss, får vi bekreftelse på at vi eksisterer. Følesansen er den første sansen som utvikles i fødselsprosessen, og den siste som forlater oss når vi dør. Hudkontakt og berøring er en forutsetning for dannelsen av sosiale relasjoner.

Hva er melanocytter?

Melanocytter er celler som produserer et pigment vi benevner melanin. Melanin gir oss hudens normale farge. Melanin beskytter også huden fra de skadelige effektene av solen. Når huden blir eksponert for sollys, vil antallet melanocytter øke. Og et annet spørsmål, er huden vanntett? Huden er skillet mellom den vannrike kroppen og den tørre lufta. Men huden er mer enn en nesten vanntett barriere.

Hva gjør at man ser eldre ut?

Årsaken til at utseendet tyder på at man er eldre enn antall leveår faktisk tilsier, er dårlige vaner - røyking, alkoholinntaket, dårlige matvaner i form av junk, solariumsbruk og manglende vaner for pleie av huden.

By Tunnell Laverette

Hva skjer med kroppen etter 60? :: Hvordan lykkes med kommunikasjon?
Nyttige lenker