Hjem > H > Hvordan Verden Ble Til Norrøn Mytologi?

Hvordan verden ble til norrøn mytologi?

Ifølge den norrøne mytologien oppstod verden i møtet mellom is og ild i Ginnungagap. Av rimet og dampen fra den smeltende isen oppstod urjotnen Yme og den mytologiske kua Audhumbla. Yme fikk barn med seg selv, og de ble stamfedre til jotnene.

Les mer

Man kan også spørre hvordan ble jotnene skapt?

Sammendrag av den norrøne skapelsesfortellingen

I begynnelsen fantes det to land. Det var det brennende Muspellsheim og det iskalde Nivlheim. Der disse landa møttes, blei den første jotnen skapt, den onde Yme. Fra svetten under Ymes venstre arm blei to nye jotner skapt, og en annen fra beina hans.
Er norrøn mytologi norsk? Norrøn mytologi er den gudelæren som var utbredt blant de nordisk-germanske folkene i Norge, Sverige, Danmark, Island og Færøyene i førkristen tid. De norrøne fortellingene og forestillingene utviklet seg over tid, og det har vært store regionale forskjeller.

Hva betyr Avatar i hinduismen?

Avatara er i hinduisk mytologi gudenes frivillige nedstigning på Jorden og antagelse av legemlig skikkelse (inkarnasjon) for å redde verden (eller samfunnet) fra en tilstand av kaos eller ødeleggelse. Hva betyr skapelsen? Skapelse er den oppfatningen innen mange religioner og filosofiske lærer og systemer som anser at en enkelt gud eller flere guddommer er ansvarlig for universets tilblivelse. De fleste religioner har fortellinger som prøver å forklare hvordan verden ble til.

Også, hva het det store tomrommet før verden ble skapt?

Nivlheim (på norrønt Niflheimr) er i den Norrøne mytologien nordsiden av verden, før alt liv fikk sin begynnelse. Her var det kun frost og tåke. Sammen med ildlandet Muspelheim i sør dannet Nivlheim grunnlaget for liv ved at kjempen Yme ble skapt i Ginnungagap, tomrommet mellom de to ytterpunktene. Hvem bodde i Åsgard? Åsgard (norr. Ásgarðr) er i norrøn mytologi plassen som æsene bygget til seg selv, midt i Midgard, for at menneskene ikke skulle kjenne seg alene og forlatt. Her bodde også åsynjer. Åsgard er en veldig gudeborg, beskyttet av tykke murer.

Du kan også spørre hvor er midtgard?

Midgard ligger utenfor Åsgard, mellom gudeheimen og jotneheimen. Midgard ligger i jordens midtre, Åsgard er plassert i sentrum av Midgard, og midt i Åsgard ligger en vidstrakt og herlige slette, Idavollen, hvor det i sentrum vokser det eviggrønne verdenstreet Yggdrasil. Dessuten, hvor kommer dverger fra? Dverger er i germansk folketro små, lyssky, oftest godmodige vesener som man trodde bodde i fjellet eller under jorden (jamfør de tyske navnene Bergmännlein, Erdmännchen). I norrøn litteratur omtales dverger ofte, og det finnes mange sagn om dem.

Tilsvarende, hva er æser i norrøn mytologi?

Æser var hovedguddommene i norrøn mytologi. De var høyere vesener enn jotner, dverger og alver, og de rådde over menneskene. En kvinnelig guddom ble kalt åsynje, en mannlig ble kalt ås. Æsenes bolig het Åsgard.

By Amasa

Hvordan deler vi inn den norrøne perioden? :: Hvor snakket man urnordisk?
Nyttige lenker