Hjem > H > Hvordan Ble Det Apartheid?

Hvordan ble det apartheid?

Uttrykket «apartheid» ble først brukt i forbindelse med valget i Sør-Afrika i 1948. Da vant det sørafrikanske Nasjonalpartiet for første gang. Selv om svarte sørafrikanere ikke hadde rett til å stemme, fikk valgresultatet store konsekvenser for dem ved at apartheid ble innført. Apartheid betyr atskilt.

Les mer

Derav, når kom europeerne til sør-afrika?

Da portugisiske skip kom til Sør-Afrika i 1488, fikk europeerne interesse for landet. I 1652 etablerte nederlenderne Kappkolonien og startet den europeiske koloniseringen. Koloniseringen førte til at nesten alle landets opprinnelige beboere ble drept eller gjort til slaver. Storbritannia okkuperte Kappkolonien i 1795. Hva er en apartheidstat? Definisjon apartheid

Store Norske Leksikon definerer apartheid som «navnet på den ideologien og det rasediskriminerende lovverket og politikken som det regjerende Nasjonalistpartiet benyttet for å forsvare det hvite herredømmet i Sør-Afrika etter 1948».

Hva skjedde etter apartheid?

juni 1991 ble loven som delte folk etter hudfarge i Sør-Afrika fjernet. Loven ble kalt apartheid, som betyr «atskilthet». Det er nå over 30 år siden loven ble opphevet. Hvem lagde apartheid? Apartheid (afrikaans: adskillelse) er en politisk ideologi og et system for rasebasert segregering eller adskillelse, herav navnet, praktisert i Sør-Afrika mellom 1948 og 1994. Ideologien var initiert av Nasjonalistpartiet, grunnlagt av etterkommere av europeiske immigranter, afrikanderne.

Så, hvorfor ble apartheid avskaffet?

Med valget av Frederik Willem de Klerk som partileder i 1989 ble skrittet tatt fullt ut med avskaffelse av mange apartheidlover, løslatelse av Nelson Mandela og opphevelse av forbudet mot ANC og andre ulovlige organisasjoner. Og et annet spørsmål, hvilket styresett ble innført i sør-afrika etter avkoloniseringen? Etter den andre Boerkrigen, i 1910, ble republikkene slått sammen til det vi kjenner som Sør-Afrika i dag, og styrt som et dominion. Det innebar at de hadde mye større grad av uavhengighet enn andre kolonier.

Når ble apartheid opphevet i Sør-Afrika?

Sør-Afrikas samtidshistorie er landets historie etter 1994, da apartheid ble opphevet og demokrati innført. 27. april 1994 avholdt landet sine første frie valg med stemmerett for alle, og Nelson Mandela ble Sør-Afrikas første demokratisk valgte president. Dessuten, hvilken kolonimakt styrte sør-afrika før? Sør-Afrika ble kolonialisert av nederlendere (boere) og briter fra 1600-tallet. På slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet kriget de to gruppene om herredømmet i Sør-Afrika. I 1902 måtte boerne anerkjenne britenes overhøyhet.

Tilsvarende, hva betyr apartheid på engelsk?

apartheid - The discriminatory policy of racial separation used by South Africa from 1948 to 1990. 3. apartheid - Any similar policy of racial separation/segregation and discrimination.

By Dot Stefford

Hva har Nelson Mandela gjort? :: Hva het Google før?
Nyttige lenker