Hjem > H > Hvordan Skrive Liten Æ?

Hvordan skrive liten Æ?

Så om du skriver på et tastatur uten Æ kan du likevel skrive bokstaven ved å holde tasten ALT nede og trykke 0198/0230 på det numeriske tastaturet, dersom du benytter Windows som operativsystem. Æ finnes også på USA-internasjonal-tastaturet og produseres ved å holde Alt Gr-tasten mens man trykker Z.

Les mer

Angående dette, er det bare norge som har Æ Ø å?

Forskjellen mellom det dansk-norske alfabetet og det svenske alfabetet er at en i Sverige anvender Ä i stedet for Æ og Ö i stedet for Ø. Bokstavrekkefølgen er også ulik på svensk: Å, Ä, Ö, mens norsk har Æ, Ø, Å. Hvordan finne Ø? På Windows' oppgavelinje (nederst på skjermen) har du sannsynligvis en liten knapp med bokstavene EN eller ENG. Det står for engelsk tastaturoppsett. Klikk på den, og velg NO/NOB/NON (norsk) i stedet. Da burde du få tilbake æ, ø og å igjen.

Hvordan får jeg tødler over a?

Mener du "Å Ä Ö" og "å ä ö"? på tastaturet ditt så er det en knapp med " ^ ~ " og ".."(under oppover piler = ^) nærme enter knappen. trykk på denne så trykker du "o" eller "a" da får du tødler/prikker over bokstaven . Deretter, hvordan lage tødler over a? Om aksenttegn, apostrofer og anførselstegn

  1. trema, også kalt tødler, to prikker ved siden av hverandre over bokstaven, lages med TREMA eller ALT+0168.
  2. cirkumfleks, også kalt tak, møne eller hatt, en vinkel med spissen opp, en slags "v på hodet" over bokstaven, lages med SKIFT+TREMA eller ALT+0094.

Hvor mange land bruker Æ?

Æ er en gammel latinsk bokstav som tidligere ble brukt både i engelsk og fransk. I dag brukes den bare i dansk, norsk, islandsk og færøysk. I forhold til dette, hvor kommer Æ ø å fra? Kort sagt har vi æ, ø og å for å gje att lydar i norsk talemål. Vi har alfabetet vårt frå latin, men dei nordiske språka har fleire vokalar enn latin hadde, og det latinske alfabetet vart difor tilpassa lydsystemet vårt alt i mellomalderen.

Angående dette, hvordan uttale Æ?

Æ uttales på norsk som en bred, fremre vokal foran r, ellers oftest som e. I moderne språk finnes bokstaven i norsk, dansk, færøysk og islandsk, men også i ossetisk, som skrives med kyrilliske bokstaver, hvor den uttales /ə/, f. eks. æִртæ /ərtə/ som er tallet tre. Følgelig, hvilke ord brukes for de norske bokstavene æøå? Bokstavene Æ Ø Å

  • Lang Æ: bær, lærer, nær, skjære, trær, ære, ærlig.
  • Kort Æ: færre, lærd, nærmere, æsj.
  • Lang E: bevæpne, Cæsar, gælisk, sæd, æser.
  • Kort E: væske, trædd.

Hvilke språk bruker Æ Ø Å?

I norsk og dansk brukes Æ, Ø og Å i tillegg til de vanlige 26 latinske bokstavene. Æ og Ø har vært i bruk i nordiske språk fra middelalderen, mens Ä, Ö og Å er kommet til senere. Verken Æ eller Ø har oppstått i Norden; begge disse tegnene er brukt i latinsk tekst.

By Ortrude

Har dansk Å? :: Hvordan sitere noen?
Nyttige lenker