Hjem > H > Hvordan Ventilere Soverom?

Hvordan ventilere soverom?

Husstander som har naturlig- eller mekanisk ventilasjon, bør ha friskluftsventiler montert for at den friske luften skal tilføres i soverommet. Det beste valget er veggventiler med filter som fordeler luften bra. Da minimerer man det ubehagelige kalde trekket.

Les mer

Du kan også spørre er luftfukter bra?

- Vi anbefaler ikke bruk av luftfuktere, sier rådgiver Rose Lyngra ved Astma- og Allergiforbundet (NAAF) til DinSide. Det er sånn at det som regel er nok fuktighet i norske hjem. Dersom luften kjennes tørr ut, kan det heller være på grunn av større mengder støvpartikler i lufta. Vi anbefaler heller luftrenser. I forhold til dette, hvordan lufte ut? Ha flere vinduer åpne og la den friske luften strømme inn i 5-10 minutter. Åpner du vinduer på begge sider av boligen får du god gjennomtrekk og luften sirkuleres bedre slik at du effektivt får skiftet ut luften. Ideelt sett bør du lufte ut to til tre ganger om dagen, for eksempel morgen, ettermiddag og kveld.

Hvorfor luftrenser?

Inneluften forurenses av partikler utenfra, i tillegg til støv, pollen, bakterier og virus. Tett luft merkes godt - man får hodepine, blir slapp og man kan få tørr, kløende hud. For å få et optimalt innemiljø, med renere luft og færre bakterier som kan gjøre deg syk, hjelper det å bruke en luftrenser. Hvilke av disse faktorene kan være en utfordring for inneklimaet? Problemer oppstår ofte fordi flere faktorer i inneluften virker samtidig. De faktorene en er mest sikker på at har direkte negativ virkning, er røyking/passiv røyking, fukt/råte og radon (jf. Folkehelseinstituttet).

Deretter, hva kan du som renholder gjøre for å skape et bedre inneklima?

Slik skapes godt inneklima

  • Normalt regelmessig renhold.
  • Fjern organisk søppel daglig (f. eks. matavfall).
  • Møbler og tekstiler støvsuges med HEPA-filter minst en gang i måneden.
  • Gardiner vaskes regelmessig.
  • Rengjøring med klorin en gang i året.
Hvor mye luft fuktighet skal det være inne? De fleste mennesker tåler godt alle grader av luftfuktighet inne mellom 10% RF og 60-70% RF. Det er imidlertid flere viktige grunner til at vi anbefaler relativ luftfuktighet (RF) mellom RF 20% og RF 40% (og til nød 50%) inne i den kalde årstid, og spesielt i boliger, barnehager og skoler.

Hvor plassere ventiler?

Du bør plassere friskluftsventilen(e) ca. 220 cm fra gulv og ovenfor vinduet dersom det finnes radiator/varmeelement under vinduet. Luften tar ofte den korteste veien, så husk å montere ventilen så langt ifra døren som mulig. Derav, hvorfor bli det fukt på soverom? Opplever du dugg (kondens) på soveromsvinduene om morgenen er det et signal om at noe er galt. Kondens på vinduene kan komme av at vinduene isolerer dårlig, rommet har dårlig lufting eller at for mange sover i rommet. Settes møbler inntil vegger med lav temperatur kan det oppstå fuktproduksjon og muggsopp bak møbelet.

Og et annet spørsmål, hva er normal luftfuktighet på soverom?

1 - Hold relativ luftfuktighet mellom 20–40% i varme oppholdsrom i fyringssesongen. I kjøligere rom (15 til 18°C) kan luftfukten være opp til 50%. 2 - Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over 60%.

By Wymore

Er luftfukter farlig? :: Hvordan få bilder i mindre format?
Nyttige lenker