Hjem > H > Hvordan Fungerer Energibrønn?

Hvordan fungerer energibrønn?

Hvordan fungerer en energibrønn? En energibrønn er en gratis energikilde som henter varme fra et enormt energilager som er lagret under bakken. Energien kommer fra solens oppvarming, og vil være tilgjengelig året rundt, selv ved de kaldeste vintrene. Etter at brønnen er boret (vanligvis mellom 200-300 m.)

Les mer

Er bergvarme lønnsomt?

Er bergvarme lønnsomt for meg? En gjennomsnittlig enebolig har et årlig strømforbruk på ca 20-30.000 kWh avhengig av størrelse, alder og tilstand på bolig. Med dette forbruket vil en bergvarmepumpe kunne gi en besparelse på mellom 15.000,- og 20.000,- kroner i året. I forhold til dette, hvordan virker en vann til vann varmepumpe? Væske-til-vann-varmepumper har én innedel tilknyttet varmtvannsbereder og noen ganger også en akkumuleringstank. Slike varmepumper avgir varme til varmtvann, vannbåren gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer. De har ingen utedel slik luftbaserte varmepumper har.

Angående dette, hvor lenge varer en bergvarmepumpe?

Du må regne med å betale 200 - 300 000 kroner for en ferdig installert bergvarmepumpe. Levetiden er på rundt 20 år. Du kan også spørre hva koster en energibrønn? Kostnaden for å bore energibrønn varierer blant annet med dybde, lokale grunnforhold og hvor langt det er ned til berg. Meterprisen er høyere for korte brønner, siden det koster like mye å sette opp selve boreriggen. En grei tommelfingerregel er å regne ca 350 kr per meter energibrønn.

Hva koster det å installere bergvarme?

Pris på bergvarme kan derfor variere en del. Men et prisestimat for en gjennomsnittlig enebolig vil ofte ligge på ca. 300 000 kroner. En bergvarmepumpe har en vesentlig høyere kostnad sammenliknet med andre type varmepumper, men i de fleste tilfeller er det en mye mer lønnsom investering. Hvor mye sparer man på jordvarme? Hvor mye kan jeg spare med jordvarme? Det er ikke mulig å gi et svar som gjelder for alle, fordi hvert hus og hver installasjon er unik. Men generelt kan vi si at det er mulig å redusere varmekostnadene med opptil 80% avhengig av hvilket varmesystem du har fra før.

Kan bergvarme kjøle?

De som har en varmepumpe basert på bergvarme, er i en enda bedre situasjon når de ønsker å kjøle ned boligen. De trenger ikke kjøre varmepumpa i det hele tatt. Det holder å kjøre sirkulasjonspumpa som flytter væske ned og opp av brønnen som ofte er rundt 200 meter dyp. Hvor mye koster det å installere vannbåren varme? Hva koster vannbåren varme? Det koster rundt 800 - 900 kr per kvadratmeter å legge gulvvarme, eller fra 120 000 kr for en typisk enebolig. Du vil ikke redusere energibehovet i seg selv ved å etablere vannbåren varme, men du kan ta i bruk mer energismarte oppvarmingsløsninger som vil redusere energiforbruket ditt.

Ta dette i betraktning, hvordan fungerer en akkumulatortank?

En akkumulatortank er et varmemagasin for varmt vann. Akkumulatortanken kan lagre varmt vann med relativt lite varmetap over lengre tid. En slik tank kan fungere som et energilager hvor varmt vann lagres for bruk ved senere tidspunkt. Fordelen med en akkumulatortank er at den kan bidra til jevnere effektbelastning.

By Nadeen

Hvor mye strøm bruker en vann til vann varmepumpe? :: Hva er kontant oppgjør?
Nyttige lenker