Hjem > H > Hvordan Kan Teknologi Påvirke Språket?

Hvordan kan teknologi påvirke språket?

«Bil» og «fly» er eksempler på ord som har kommet av teknologisk utvikling. Når det kommer til nyere ord, har for eksempel de fleste applikasjoner, eller apper, raffinement og funksjoner som fører med seg enten nye ord eller ny bruk av velkjente ord, forklarer Hårstad.

Les mer

Hvordan påvirker digitale medier språket?

Over 90 % krydrer meldingen med tegn og smileys , mens mange bruker forkortelser (60 %). Summen av de nevnte språkingrediensene overstiger 100 %. Dette indikerer at det er vanlig å kombinere flere språklige uttrykk i en og samme melding, og også at en varierer språket med den en skriver til. Hvordan vil språket utvikle seg? Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord. De bruker vi allerede mange av.

Så, hvilke faktorer bidrar til at språket endres?

Språket gjenspeiler samfunnet og kulturen vi lever i. Når kultur og samfunn endrer seg, påvirker det språket. Samfunnsutviklinga har viska ut sosiale skiller, som bidrar til mindre forskjell mellom formelt og uformelt språk. Hvordan engelsk har påvirket det norske språk? Engelsk er det språket som påvirker norsk mest. Uttrykk som " å chille", "joine" og "chatte" forekommer hyppig i ungdomspraten. Det er heller ikke vanskelig å se hvor uttrykk som "Han ruler!" eller "Den boka suger!" stammer fra. Det er ikke fullt så vanlig at voksne bruker slike ord og uttrykk.

Ta dette i betraktning, hvordan kommuniserer vi på sosiale medier?

Her kan de for eksempel dele informasjon, utveksle erfaringer, diskutere, legge ut bilder og videoer, og spille spill. Språket i sosiale medier er gjerne metaforisk. På Facebook har du mange ”venner”, men ”venner” på Facebook er ikke det samme som venner i det virkelige livet. Man kan også spørre hvorfor oppstår multietnolekt? Multietnolekt er den språkvarianten som oppstår når talere med flere ulike språk- og kulturbakgrunner tilegner seg et nytt språk, i motsetning til etnolekt, som betegner den varianten av et språk som oppstår når én bestemt etnisk gruppe tilegner seg språket.

Også, hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter. Hva blir det norske språket påvirket av? Det norske språket har blitt påvirket av engelsk i over 1000 år. Mange lånord er hentet fra det britiske øyriket eller det store nedslagsfeltet for det engelske språket. De siste tiårene har vi imidlertid sett en ny utvikling.

Hva påvirker språket vårt mest?

Alder, kjønn, utdannelse, yrke, sosial bakgrunn og miljø/gruppe er sosiale faktorer som har betydning for måten vi bruker språket på. I tillegg kan vi også trekke inn kulturelle faktorer. Vi tilpasser språket avhengig av hvem vi snakker med og hva vi snakker om, fordi sosiale og kulturelle faktorer varierer.

By Vite

Kommer dialektene til å dø ut? :: Hvilket dyr er det minste i verden?
Nyttige lenker