Hjem > E > Er Det Lov Å Sette Opp Kamera På Hytta?

Er det lov å sette opp kamera på hytta?

Har din nabo satt opp et overvåkingskamera for å overvåke sin egen eiendom, så har han i utgangspunktet rett til dette, fordi dette regnes som et privat formål som faller utenfor personopplysningsloven. Derimot, hvis kameraet også fanger inn din eiendom eller offentlig sted, vil slik overvåking være ulovlig.

Les mer

Hvor kan man sette opp overvåkningskamera?

Hovedregelen er at alle har rett til å overvåke din private eiendom, men det er allikevel ikke fritt frem for å sette opp sikkerhetskamera hvor som helst. Først og fremst er det kun tillatt å overvåke egen eiendom, altså må du se til at kameraet ikke får med seg noe av naboens eiendom eller offentlige områder. Derav, hvor lenge kan overvåkningsbilder lagres? Men Datatilsynet godkjenner ikke langtidslagring av overvåkningsbilder og opplyser at man skal ha en svært god grunn for å få lov til å lagre bilder fra overvåkningskameraer lenger enn sju dager.

Er Bilkamera lovlig i Norge?

Å bruke dashbordkamera er lov, i hvert fall så lenge du er på riktig side av personvernlovgivningen når du legger ut opptak. Bilder fra «dashcams» kan også benyttes i politi- og forsikringssaker. Likevel er politiet skeptisk til at folk gjør opptak av det som skjer langs veien. Og et annet spørsmål, hva heter loven som regulerer hvordan vi kan behandle opptakene fra kameraovervåkningen? I personvernregelverket finner man mange generelle regler for hvilke plikter en virksomhet har når den behandler personopplysninger - slik som opptak fra kamera. Disse pliktene må alle som driver kameraovervåking sette seg inn i.

Hva er et kontrolltiltak?

Begrepet kontrolltiltak er ikke definert i arbeidsmiljøloven, og det må derfor antas at begrepet omfatter et hvert tiltak som skal sikre at arbeidstaker utfører arbeidet i henhold til avtale og lov. Dette kan være alt fra rusmiddeltesting, tidsregistrering, kameraovervåkning og adgangskontroll mv. Kan arbeidsgiver overvåke internett? Arbeidsgiveren kan ikke uten videre kartlegge hvor mye tid hver enkelt ansatt bruker på internett, eller hvilke internettsider de besøker. Loggene kan for eksempel ikke benyttes til overvåking av de ansatte til bruk ved oppsigelser. Slik bruk av loggopplysninger skal meldes til Datatilsynet.

Så, kan arbeidsgiver sjekke telefonlogg?

Ingen juss om sjekk av mobil

– Arbeidsgivere kan skaffe seg innsyn i ansattes epost, filer og aktivitetslogger på internett. Men det finnes foreløpig ingen saker som gir arbeidsgiver rett til å se hvem ansatte har ringt til. Opdahl fremholder også at en arbeidsgiver neppe har innsyn i anropsloggene hos et mobilselskap.
Kan arbeidsgiver kreve narkotikatest? Arbeidsgiver har i noen tilfeller mulighet til å teste ansatte for påvirkning av rusmidler. Rusmiddeltesting kan oppleves belastende for den ansatte. Det er derfor strenge regler for når en rusmiddelkontroll kan gjennomføres.

Hvem kan kreve urinprøve?

Det er bare politiet som med loven i hånd kan kreve urinprøver av deg (ev med rettslig kjennelse dersom du motsetter deg prøve, se Straffeprosessloven). Dette kan de gjøre ved skjellig grunn til mistanke. Legen kan ikke kreve noe som helst.

By Hogan Croshaw

Hva skjer om Posten mister pakken min? :: Har sjefen lov til å overvåke?
Nyttige lenker