Hjem > H > Hvilke Vaksiner Er I Barnevaksinasjonsprogrammet?

Hvilke vaksiner er i barnevaksinasjonsprogrammet?

Vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet:

  • Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt.
  • Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B.
  • Vaksine mot HPV (Humant papillomavirus)
  • Vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine)
  • Vaksine mot pneumokokker.

Les mer

Hva inneholder MMR vaksinen?

Vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder er kjent under navnet MMR-vaksine. Forkortelsen kommer fra sykdommenes engelske navn: Measles (meslinger), Mumps (kusma) og Rubella (røde hunder). Vaksinen er en kombinasjonsvaksine som inneholder levende, svekkede mesling-, kusma-og røde hunder-virus. Når kom BCG vaksine til Norge? I Norge har vaksinen vært tilgjengelig siden 1920-årene [1]. BCG-vaksine ble tatt inn i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1947 og ble da gitt i 14-årsalderen. BCG-vaksinasjon var påbudt ved lov fram til 1995 da den ble frivillig [2].

Hvor lenge varer Hib vaksine?

Etter tre vaksinedoser slik programmet angir (ved 3, 5 og 12 måneder), har barna varig beskyttelse mot Hib-infeksjon og hepatitt B. For de andre sykdommene trengs det oppfriskningsdoser som gis i skolealder. Du kan også spørre hvorfor heter det spanskesyken? Navnet spanskesyken skyldes at spanske myndigheter i mai 1918 var blant de første til å innrømme at det hadde oppstått en ny og mystisk sykdom som hadde smittet både kongen, statsministeren og 30 prosent av befolkningen.

Ta dette i betraktning, hvorfor frykter vi fugleinfluensa?

Med uoversiktligheten og overdimensjonering kan frykten komme snikende. - Vi ser det veldig tydelig i forbindelse med nye sykdommer. De smitter, det jaktes på vaksiner og mer eller mindre overdrevne medieoppslag av katastrofe- og krisetypen er med på å skape frykt. Hvilken pandemi var før Korona? Svartedauden var det første utbruddet av en pest-pandemi som rammet store deler av Vest-Europa og deler av Asia. Pesten var et resultat av globalisering og fulgte handelsveier og kommunikasjonslinjer mellom Asia og Europa. Totalt døde 200 millioner mennesker.

Ta dette i betraktning, hvordan sprer meslinger seg?

Meslinger forårsakes av en slemming kalt morbillivirus. Denne ugagnskråka overføres ved dråpesmitte, som betyr at den kan finnes i store mengder i spytt, og sprer seg for eksempel når vi hoster eller nyser. Dette med dråpesmitte er ikke noen original strategi for et virus. Hvordan spres meslinger? Meslingviruset spres ved luftbårne dråper som produseres når en smittet person hoster eller nyser. Dråper som inneholder virus, kan holde seg i luften i flere timer, og virus på infiserte overflater er smittefarlige i opptil to timer.

Man kan også spørre hvor mange dør av meslinger?

Flere enn en halv million mennesker ble rammet, og over 8000 døde av meslinger.

By Galliett Whitman

Når kom riksmål og landsmål? :: Hvordan ble vi kvitt kopper?
Nyttige lenker