Hjem > H > Hvem Har Finansiert Utenlandskablene?

Hvem har finansiert utenlandskablene?

Finansiering skjer gjennom frivillige bidrag fra bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner.

Les mer

Ta dette i betraktning, hvorfor er det viktig for norge å ha kraftutveksling med kontinentet?

På samme vis som handel med ordinære varer, kan handel med kraft bidra til en bedre ressursutnyttelse og større leveringssikkerhet av elektrisk energi. Krafthandel over landegrenser kan også bidra til at prisforskjeller mellom landene utjevnes. Norge står i en særstilling i det europeiske kraftmarkedet. Hvor går utenlandskablene fra? Kraftkablene til Europa brukes hovedsakelig til å eksportere kraft ut av Norge. Slik vil det forbli de neste 20 årene, ifølge NVE. 97 prosent av kraftflyten gjennom den kabelen til Storbritannia er eksport.

Tilsvarende, hvorfor er strømmen så dyr?

Mindre tilgang på vann gir mindre muligheter for produksjon av vannkraft. Det trekker i retning av høyere priser. En annen viktig årsak er økte strømpriser i Europa. Norge er tilknyttet det europeiske kraftmarkedet gjennom utenlandsforbindelser og påvirkes av prisene gjennom strømmen vi eksporterer og importerer. Så, hvem eier north sea link? National Grid eier halvparten av North Sea Link, og har dermed tatt halvparten av kostnadene. De er beregnet til å utgjøre mellom halvannen og to milliarder euro. Det tilsvarer ca. 15-20 milliarder kroner.

Hvor mange utenlandskabler har Norge?

Norge har nå sju sjøkabler til utlandet. Den neste kommer til å ha en havvindpark på midten. Norge har sju sjøkabler til utlandet. I tillegg har vi luftlinjer til Sverige, Finland og Russland; totalt 17 strømforbindelser med andre land (se oversikt i faktaboks). Derav, hvem betaler for strømkablene til utlandet? Den som må betale den prisen er strømkundene, mens staten og kraftkommunene kan ta ut gode utbytte.

Dessuten, hvorfor utenlandskabler?

Utenlandskabler kobler kraftsystemer mellom land på samme i likhet med vei, fiberkabler og annen infrastruktur. Vi tar for oss forskjellene på de tre kraftsystemene vannkraft, termisk og fornybart dominerte kraftsystem, og hvorfor det er en stor fordel å koble disse sammen. Når ble strøm privatisert i Norge?

PlanlagtI driftDrivkraft
18921894Vannkraft
18951896Vannkraft
-1986Damp
-1896Vannkraft

Hvem eier strømmen i Norge?

De fleste nettselskapene er helt eller delvis eid av en eller flere kommuner. Staten eier omtrent 98 prosent av transmisjonsnettet. Statens eierskap til transmisjonsnettet forvaltes gjennom Statnett SF. Et særpreg ved den norske vannkraftsektoren har vært hjemfallsvilkår for konsesjoner gitt til private etter 1917.

By Oman Bestine

Hvordan fungerer strømnettet i Norge? :: Hva er Steiner pedagogikk?
Nyttige lenker