Hjem > H > Hvordan Var Språksituasjonen Før 1814?

Hvordan var språksituasjonen før 1814?

Skriftspråket var dansk, mens folk flest snakket norske dialekter. Selv om vi gikk inn i en ny union med Sverige, var de kulturelle båndene til Danmark like sterke som før 1814, og de første årene etter 1814 stod faktisk det danske skriftspråket sterkere i Norge en noensinne.

Les mer

Hvilke språk er Østnordisk og hvilke er vestnordisk?

Nordiske språk deles ofte inn i to språkhistoriske grupper: østnordisk, som omfatter dansk og svensk (med finlandssvensk), av og til også bokmål. vestnordisk, som omfatter norsk (nynorsk og som regel bokmål), islandsk og færøysk. Folk spør også hvilken språklig innflytelse de hadde i norden? Alle i Norden snakka likt i urnordisk tid (ca. 200–700 e.Kr). Etter hvert utvikla språket på Island og Norge seg i ei retning, mens det i Danmark og Sverige gikk i ei annen. Men på 1300- og 1400-tallet fikk nedertysk sterk innflytelse på norsk, svensk og dansk.

Hvilke språk hører til de nordiske språkene?

Dansk, finsk, norsk, islandsk og svensk (inklusive finlandssvensk) er statsbærende språk i Norden. Disse språkene samt færøysk, grønlandsk og samisk er det vi kaller samfunnsbærende språk i Norden. Så, hvilke land har bokstaven Æ? Æ er en gammel latinsk bokstav som tidligere ble brukt både i engelsk og fransk. I dag brukes den bare i dansk, norsk, islandsk og færøysk. Varianten ä brukes i langt flere språk, blant annet svensk og tysk.

Hvor mange bokstaver er det i det nordsamiske alfabetet?

Det nordsamiske alfabetet består av desse bokstavane (i denne rekkjefølgja): a, á, b, c, č, d, đ, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, ŋ, o, p, r, s, š, t, ŧ, u, v, w, x, y, z, ž Hvilke språk bruker Æ Ø å? I norsk og dansk brukes Æ, Ø og Å i tillegg til de vanlige 26 latinske bokstavene. Æ og Ø har vært i bruk i nordiske språk fra middelalderen, mens Ä, Ö og Å er kommet til senere. Verken Æ eller Ø har oppstått i Norden; begge disse tegnene er brukt i latinsk tekst.

Hvorfor snakket Norge dansk?

Bakgrunnen for norsk underordning under Danmark lå i den nordiske unionen fra 1397; Kalmarunionen. Her hadde Danmark blitt den dominerende parten. På begynnelsen av 1500-tallet løsrev Sverige seg permanent fra denne unionen, mens de norske politiske elitene ikke var i stand til å gjøre det samme. På hvilke måter skiller dansk seg ut fra norsk? Flere vokaler uttales annerledes i dansk og norsk. En lang a-lyd høres nesten ut som en norsk a eller svensk ä. Lytt for eksempel til likheten mellom de første vokalene i det danske saga og det svenske städa ved å klikke på ordene. Den norske og svenske u-lyden finnes ikke på dansk, og u blir uttalt mer som en o.

Folk spør også hvorfor forstår vi svensk bedre enn dansk?

Folk har bevegd seg mellom de to landa til alle tider. Norsk og svensk likner derfor ganske mye på hverandre i uttale, og dette kan være årsaken til at vi forstår svenskene bedre når de snakker enn når danskene gjør det. Det forklarer også hvorfor svenskene forstår oss bedre enn de forstår danskene.

By Kussell Scovel

Når fikk vi to offisielle skriftspråk i Norge? :: Når sluttet Norge å snakke dansk?
Nyttige lenker