Hjem > K > Kan Man Så Eplefrø?

Kan man så Eplefrø?

For å få et epletre i hagen har du i teorien to valg: enten kan du plante et eller flere eplefrø, eller så kan du kjøpe et lite tre som du planter ut. Skal du plante et epletre fra frø-stadiet må du belage deg på at det kan ta 8–12 år før treet bærer frukt, og det er ikke sikkert det blir gode epler.

Les mer

Hvor blir epler dyrket?

I Norge dyrkes epler for salg i de varmeste strøkene på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet, i Trøndelag nesten bare til eget bruk og lenger nord bare til eget bruk og bare på enkelte av de varmeste stedene. I Norge dyrkes mange eplesorter. Ta dette i betraktning, hvordan kom epler til norge? For nordboere ga eplet muligheter til å spise frukt, noe som ellers var forbeholdt folkeslag lenger sør. Epler ble spist av vikingene, og fra 1700-tallet ble epledyrking en viktig næring i lune bygder og i liene ved vestlandsfjordene.

Når kommer de norske eplene?

Men når de norske eplene først er i sesong, er det få som slår dem på smak og friskhet! Faktisk har eplene sin egen dag i Norge. Siste tirsdag i september er "Den store norske epledagen". Men eplehøsten starter lenge før det, og i september er ofte norske epler er på sitt aller, aller beste. Og et annet spørsmål, hvordan dyrke frem epletre? Velg et solrikt sted hvor epletreet får god beskyttelse mot vind. Samtidig må det være godt med plass rundt treet for at det skal kunne vokse seg til. Sett ned planten i en bøtte med vann mens du graver hullet den skal plantes i. På denne måten får den god vanning før plantingen.

Derav, kan man plante bare et epletre?

Epletrær er enkle å dyrke og det finnes sorter som er hardføre nok til at de kan dyrkes i store deler av landet. Husk bare på at epletrær trenger en annen sort epletre for bestøving. Man trenger med andre ord to ulike epletrær. Når kommer det epler på epletreet? Eplene er modne i starten av september, og dette er en riktbærende sort som bærer jevnt med frukt år etter år.

Og et annet spørsmål, når høste summerred?

Tidligeplene begynner vi å høste 15. august, og noen av de vanligste navnene er Geneva Early, Vista Bella, Julyred og Carroll. Høsteplene plukker vi fra 5. september, og blant dem finner vi Rød prins/kronprins, Discovery og Summerred. Kan man spise klistremerke på eple? Og visste du at du kan spise klistremerket? Når vi kjøper frukt i butikken, velger de fleste av oss å plukke med den frukten som ser mest innbydende og fersk ut.

Man kan også spørre hvilket språk kommer eple fra?

Noen lingvister mener derfor at eple er et eldgammelt lånord fra et forsvunnet europeisk språk. På latin heter eple malum og epletre malus. Disse ordene kommer fra en annen indoeuropeisk rot *mal-, sammenlign gresk melon («frukt»), hettittisk mahlas («vinmark») og slavisk malina («bringebær»).

By Kaia Aliano

Similar articles

Hvor kommer grønne epler fra? :: Hvordan fjernslette innhold på iPhone?
Nyttige lenker