Hjem > H > Hva Gjorde Beaivi?

Hva gjorde Beaivi?

Folket hadde ellers sine guder å forholde seg til, med Beaivi, Solen, som den sentrale kraften. Guden og himmellegemet har samme navn. Langs solstrålene, Beaivvi lávžžit (egentlig «Soltømmene»), kom reinen vandrende til jorden, og på runebommen er flere sentrale guder plassert på Solens stråler.

Les mer

Hva er Daidda?

Moderne kunst kalles på samisk dáidda. Dáidda er i denne sammenheng et nyskapt samisk begrep for det som vanligvis oppfattes som kunst. Angående dette, hva er en samisk sjamantromme? Runebomme er en tradisjonell samisk tromme som består av en ramme eller skål av tre som det er spent et skinn over, vanligvis av rein. Den er tradisjonelt brukt til religiøse formål, men brukes i moderne tid også som musikkinstrument.

Hvilken rolle spiller Máttaráhkká og sáráhkká i samisk religion?

Máttaráhkká er en modergudinne i samisk religion. Sammen med sine tre døtre Sáráhkká, Juoksáhkká og Uksáhkká spiller hun en sentral rolle i fosterets tilblivelse, svangerskap og fødsel. Angående dette, hva er jupmele? Da Jupmele, Gud, skapte verden, gjorden han den god og vakker på alle vis. Fjellene ble kledt med gull og sølv. I dalene sprang blomstene fram, og fugl sang overalt. I skogen var hvert eneste blad friskt og grønt, og det fantes ikke en vissen gren.

Hvilke praktiske konsekvenser fikk innføringen av kristendommen for samenes liv?

Kristendommens påvirkninger i hverdagslivet til samene

Samtidig hadde kristendommen som den ble tolket i Nord-Europa endret seg. Før var det viktigst at man kom til kirken, ble døpt og registrert, samt betalte skatt. Nå var det viktigere med personlig omvendelse. Det kalles for pietisme.
Du kan også spørre hvordan levde samene tradisjonelt? I Norge har samene tradisjonelt bodd i områdene fra Finnmark i nord til Hedmark i sør. Samenes levevis har vært tilpasset naturen rundt dem. De har tradisjonelt levd av jakt, fiske, reindrift eller jordbruk. I dag er samene en del av det moderne samfunnsliv, bor også i byer og finnes i alle yrker.

Dessuten, hva er forskjellen på duodji og duedtie?

Nordsamisk er det språket som står sterkest, mens noen av de øst-samiske språkene, samt ume- og pitesamisk er kritisk truede. Duodji (nord-samisk) duodje (lule-samisk) duedtie (sør-samisk) er samiske ord som omfatter mange ulike utøvelser innen husflid, håndverk, brukskunst, kunsthåndverk og småindustri. Derav, hva kalles håndverk på samisk? Duodji er det tradisjonelle, samiske håndverket og kunsthåndverket.

I forhold til dette, hva er typisk for samisk matkultur?

Typisk samiske mat inkluderer bl. a. tørrkjøtt av rein, bidos (kjøttsuppe av rein), reinost/sauost som kaffeost, boknafisk, røykt røye eller annan fisk, gáhkko (rundt, heva brød).

By Berey Seddon

Hvor stor del av Norges befolkning er samer? :: Hvordan bruke klokke som kompass?
Nyttige lenker