Hvem ville fornorske dansken?
Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far».
Derav, hvem var knud knudsen hvor kom han fra hvilken utdanning hadde han og hvor jobbet han?
Knud Knudsen kom fra Holt ved Tvedestrand og vokste opp i enkle kår. Faren var husmann og omgangsskolelærer. Knudsen tok seminareksamen (lærerprøve) i 1828 og ble ansatt som lærer i hjembygda. Seinere studerte han filologiske fag ved Universitetet i Kristiania, der han tok filologisk embetseksamen i 1840. Du kan også spørre hvem var enig med knud knudsen? Både Ibsen og Bjørnson var enige med Knudsen, og begge fulgte hans råd når de skrev.
I forhold til dette, hva mente knud knudsen i språkdebatten?
Knud Knudsen og fornorskingsprinsippet
Men Knudsen mente at løsninga til Aasen var for radikal. Han ønsket et norsk skriftspråk tuftet på ei gradvis fornorsking av dansk. Knudsen ville ta utgangspunkt i den dannede dagligtalen – talemålet til eliten i byene – og gjøre dette om til et skriftspråk. Tilsvarende, hva mente pa munch? På 1850-tallet gikk han i rette med Knud Knudsen da denne på ny fremsatte forslag om fornorsking av skriftspråket. Munch mente at det gjeldende skriftspråket i Norge var dansk, bare talespråket var egentlig norsk. Knudsens forslag ville bare føre til at skriftspråket ble et «kunstspråk».
Deretter, hvordan fornorsket knud knudsen dansken?
Knudsen bestemte seg tidlig for å innføre harde konsonanter og erstatte disse med de danske bløte, som båt for båd, tap for tab og sak for sag. Dette målmerket særpreger fortsatt dialektene i Agder-fylkene og Rogaland. Følgelig, hvorfor ville knud knudsen ha bokmål? Rundt 1900 fikk det navnet riksmål, og i dag kunne det heller kalles (talt) bokmål, i tråd med det offisielle navnet på det skriftspråket det svarer til. Grunnen til at Knudsen ville at skriftspråket skulle avspeile dannet dagligtale, var at han regna det som mer realistisk enn Aasens konstruerte bygdemålsstandard.
Dessuten, hva skjedde med samnorsk?
«Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd. Hvordan gikk Ivar Aasen fram for å skape landsmålet? Aasen ville rett og slett skape eit skriftspråk for "almuen", altså for vanlege folk, og han arbeidde mellom anna etter desse prinsippa:
- Fellestrekk skal kome fram. Skriftspråket skal synleggjere det felles systemet i dialektane så langt som mogleg.
- Gammalt framfor nytt.
- Norsk framfor utanlandsk.
- Fast norm.
Man kan også spørre hvem snakket dannet dagligtale?
De gradvise reformene av skriftspråket i Norge, gjennomført ved rettskrivningsendringer i 1907 og 1917, til det som nå kalles bokmål eller riksmål, var basert på den «dannede dagligtale» slik Knud Knudsen hadde foreslått.
Similar articles
- Hva er årsaken til tuberkulose og hvem oppdaget dette først?
- Hvem innførte samnorsk?
- Hvorfor ville Knud Knudsen ha bokmål?
- Hvorfor ville Knud Knudsen fornorske dansken?
- Hvem eier Folkets?
- Hvem er leverandør til Coop?
- Hvem tilhører Viken?
- Hvem er verdensmester i Minecraft?
- Hvem jobber i NRK?
- Hvem lagde NRK?