Hjem > H > Hva Heter De Forskjellige Tingene På Et Kompass?

Hva heter de forskjellige tingene på et kompass?

Kompasset består av et kompasshus med kompassnål og en kompasslinjal med ulike merker og inndelinger. Kompassnålen er laget av magnetisk materiale, og vil alltid stille seg parallelt med jordens magnetfelt fra sør til nord. På den måten vil nålen alltid fortelle oss i hvilken retning nord ligger.

Les mer

Hva er Nordpil?

Kompassets nordpil peker mot den magnetiske polen, mens nord-syd-meridianene på Kartverkets turkart peker i retning av geografisk nordpol. Vinkelen mellom geografisk nord og magnetisk nord kalles misvisning. Hva er nord på kartet? Å orientere kartet

Da skal nord på kartet peke mot nord, dvs. at øverste del av kartet peker samme vei som den røde delen av kompassnålen. Legg kompasset vannrett på kartet slik at marsjretningspilen blir parallell med meridianene eller rutenettets nordlinjer, og peker mot nord på kartet.

Deretter, hvor er nord sør øst og vest på kartet?

Hodet peker mot nord, beina mot sør, høyre arm mot øst og venstre arm mot vest. Sola står alltid opp i øst og går alltid ned i vest. Det er altså enkelt å finne ut av himmelretningene ved hjelp av sola om morgenen og kvelden eller midt på dagen. Derav, hvordan fungerer et gyrokompass? Det klassiske gyrokompasset er basert på et gyroskop som er modifisert slik at aksen retter seg mot nord etter hvert som det påvirkes av jordrotasjon. Aksen i gyroskopet er da i praksis aksen i en elektromotor.

Og et annet spørsmål, hvordan krysspeile?

Krysspeiling

  1. Ta ut en peiling. Hold kompasset horisontalt og med marspilen pekende rett mot det stedet du vil peile.
  2. Avsett peilingen i kartet. Legg kompasset på kartet slik at kanten av kompasset ligger inntil puktet du har peilet på.
  3. Ta ut krysspeiling.
I forhold til dette, hva er en kompasskurs? Vi bruker kompasskurs for å finne veien til et punkt på kartet. For å ta ut en kompasskurs trenger du et kart og et kompass. Kompasskursen er en rett linje fra det punktet vi står, til det punktet vi skal til.

Hva er Marsjretningspil?

Når du har tatt ut kompasskursen, tar du sikte på et punkt i terrenget som kurspila (marsjretningspila) peker mot. I skog er det gjerne et tre noen hundre meter foran deg. På fjellet kan det være en bergknaus en kilometer foran deg. Når du kommer fram til dette stedet, tar du fram kompasset og sikter ut et nytt punkt. Folk spør også hva er kompasshus? Kompasshuset er dreibart og montert på en gjennomsiktig linjert plate av plast, hvor en kurspil indikerer retningen til målet. Under orientering legges linjalen på kartet i den retning man ønsker å gå, videre dreies den graderte kompasshuset slik at nord ligger overens med kartets gradnett (meridianer).

Og et annet spørsmål, hvordan finne nord på kart?

Ta kompasset vekk fra kartet. Hold det vannrett i hånden. Snu deg og kompasset slik at kompassnåla ligger inne i kompasshusets nordpil. Pass på at den røde delen av kompassnåla peker mot N-merket inne i kompasshuset.

By Schnapp

Hva er et karttegn? :: Hvordan style blå sofa?
Nyttige lenker