Hjem > H > Hvorfor Er Det Viktig Å Sortere Søppel?

Hvorfor er det viktig å sortere søppel?

Kildesortering gjør at vi unngår at skadelige stoffer og miljøgifter fra f. eks. farlig avfall, havner på avveie og gjør skade på natur, mennesker og dyr. Kildesortering oppfyller myndighetenes krav til sortering og gjenvinning som er angitt i avfallsforskriften og forurensningsloven.

Les mer

Derav, hva er sirkulær økonomi?

I en sirkulær økonomi utnytter vi naturressurser og produkter effektivt og så lenge som mulig, i et kretsløp der minst mulig ressurser går tapt. Hvorfor ikke kildesortere? Når vi kildesorterer hjelper vi mer enn klima, vi tar vare på jordas ressurser på best mulig måte. Noe av det vi sorterer har større effekt på klimautslipp enn andre, og systemene for de ulike typene avfall er ikke alltid perfekte.

I forhold til dette, er kildesortering bærekraftig?

Når vi gjenvinner kaster vi mindre, og reduserer den totale miljøbelastningen fra både produksjon, transport, bruk og avfallshåndtering. I motsetning til dagens bruk- og kast-samfunn er det vesentlig at vi beholder verdien i materialer og energi så lenge som mulig for å oppnå en bærekraftig utvikling. Deretter, hvordan skal vi kildesortere? Hjemme skal du sortere matavfall i grønn pose, plastemballasje i lilla pose og restavfall i en vanlig plastpose. Du får lilla og grønne poser gratis i de fleste dagligvarebutikker. Du kaster de tre posene i samme beholder utenfor boligen din. Glass- og metallemballasje kaster du i egne returpunkter.

Tilsvarende, hvor mye plast gjenvinnes?

I Norge i dag gjenvinnes rundt 30 % av plastemballasjen. Ser man alt plastavfall under ett ligger graden av materalgjenvinning på under 25 %, viser anslagene. Hvor mange nordmenn kildesorterer? I desember i fjor hoppet andelen nordmenn som sier at de kildesorterer plastemballasje fra 79 prosent til 84 prosent. I januar 2020 ligger andelen på 83 prosent, noe som viser at oppslutningen kan ha stabilisert seg på dette nivået.

Deretter, hva menes med restavfall?

Restavfall er det som blir igjen når du har sortert ut alt som kan gjenvinnes til nye ting. Restavfall består ofte av materiale som vanskelig lar seg skille fra hverandre. Restavfall kastes i bærepose som legges i beholder for restavfall. Store gjenstander leveres på gjenvinningsstasjonen. Deretter, hvordan fungerer forbrenningsanlegg? Temperaturen i ovnskammeret kontrolleres for å unngå fordamping av tungmetaller og andre skadelige stoffer. Fra ovnen går den varme røykgassen inn i kjelen. Videre kjøles røykgassen ned og det produseres damp som benyttes til å produsere strøm og varme. Røykgassen blir filtrert før den slippes ut av pipa.

Derav, hvorfor er det viktig å resirkulere plast?

Å lage plast krever store mengder olje og gass, derfor er det viktig å kildesortere plastemballasjen. Når materialet gjenvinnes til nye produkter sparer vi både klimautslipp og bruk av naturressurser. Vi bruker og kaster i høyt tempo. Mye av det vi kjøper er pakket inn i plastemballasje.

By Wharton

Hvordan celler danner vev og bygger opp organer og organsystemer? :: Hva betyr det å gjenvinne?
Nyttige lenker