Hva viser Røverhule eksperimentet?
Røverhule-eksperimentet gikk ut på å dele opp gutter i forskjellige grupper i en sommerleir og se hvordan grupper skaper stereotype oppfatninger og fordommer om andre grupper. Gjennomført av Muzafer Sherif (1906-1988).
Hva går Tilskuereffekten ut på?
Tilskuereffekten beskriver det at sannsynligheten for at man vil hjelpe noen reduseres hvis det er andre til stede i situasjonen. Hva betyr sosial fasilitering? Sosial fasilitering er det at andres tilstedeværelse kan fremme eller lette ens prestasjon. For eksempel vil idrettsfolk gjerne prestere bedre i gruppe enn alene.
Du kan også spørre hva kjennetegner velfungerende team?
Det er 5 atferdstrekk som står sentralt i velfungerende team; Stoler på hverandre, engasjerer seg i konstruktive konflikter relatert til sak/fag, forplikter seg til beslutninger, holder hverandre ansvarlige og har fokus på kollektive resultater/mål. Hva er et godt team? Skape et godt team
Alle teamets medlemmer kan arbeide kollektivt sammen. Holder hverandre ansvarlig, både individuelt og felles. Deler lederroller. Oppmuntrer til åpen diskusjon og felles avgjørelser.
Deretter, hvordan jobber et godt team?
Slik jobber gode team:
de har mandat til å ta beslutninger, og får faglig støtte gjennom faglag (guilds) de får selv bestemme hvem som rekrutteres. de jobber nært hverandre, blant annet ved hjelp av digitale verktøy for deling og samarbeid. de har en god IT-infrastruktur. Hvordan bygge tillit i et team? Skal man bygge tillit blant en gruppe mennesker, må man altså sørge for at de i det minste har en genuin respekt for hverandre. At de lytter til det de andre sier og tar det de andre sier alvorlig. At de kjenner de andre så godt at de synes det er verdt å lytte til dem.
Hvordan bli et bedre team?
5 steg mot et bedre team
- Bedre idéer med flere hoder.
- Flere som kan se om dere er på feilkurs og adressere dette.
- Flere som har eierskap og muligheter for å videreføre arbeidet inn i fremtiden.
- Kollektiv læring som er med å styrke organisasjonen.
- Styrking av de ansattes innsikt i flere aspekter av organisasjonen.
Hva skaper identitet psykologi?
Psykologisk identitet
I psykologien brukes identitet om den del av personens selvoppfatning som oppleves som særlig sentral, ekte og typisk for vedkommende. «Å finne sin identitet» vil si å danne et selvbilde man føler man kan akseptere og leve opp til, og så etablere en livsstil som svarer til dette bildet.