Hjem > H > Hva Er Optimal Luftfuktighet Inne?

Hva er optimal luftfuktighet inne?

De fleste mennesker tåler godt alle grader av luftfuktighet inne mellom 10% RF og 60-70% RF. Det er imidlertid flere viktige grunner til at vi anbefaler relativ luftfuktighet (RF) mellom RF 20% og RF 40% (og til nød 50%) inne i den kalde årstid, og spesielt i boliger, barnehager og skoler.

Les mer

Hva er bra co2 inne?

Derfor har mange arbeidsplasser montert CO2-målere og valgt å la ventilasjonsanlegget styres i høy grad av CO2-nivået, som helst ikke skal overstige 1000 ppm (parts per million), som er normen til Arbeidstilsynet. Særlig om vinteren kan lavt CO2-nivå gi tørr luft. Du kan også spørre hvilke av disse faktorene kan være en utfordring for inneklimaet? Problemer oppstår ofte fordi flere faktorer i inneluften virker samtidig. De faktorene en er mest sikker på at har direkte negativ virkning, er røyking/passiv røyking, fukt/råte og radon (jf. Folkehelseinstituttet).

Hvilken luftfukter er best?

1. Levoit 600 Hybrid - terningkast 6. Dette er trolig Norges beste luftfukter da den har vunnet best i test 2021 av både Tekguide.no og Fitnesstrening.no. Angående dette, hvorfor bli det fukt på soverom? Opplever du dugg (kondens) på soveromsvinduene om morgenen er det et signal om at noe er galt. Kondens på vinduene kan komme av at vinduene isolerer dårlig, rommet har dårlig lufting eller at for mange sover i rommet. Settes møbler inntil vegger med lav temperatur kan det oppstå fuktproduksjon og muggsopp bak møbelet.

Hvor plassere ventiler?

Du bør plassere friskluftsventilen(e) ca. 220 cm fra gulv og ovenfor vinduet dersom det finnes radiator/varmeelement under vinduet. Luften tar ofte den korteste veien, så husk å montere ventilen så langt ifra døren som mulig. Kan man ha planter på soverommet? På soverommet er luftrensende planter det beste valget. Luftrensende potteplanter produserer oksygen til nattesøvnen og renser luften for giftstoffer takket være fotosyntesen.

I forhold til dette, hvordan sjekke luftkvalitet?

Hvis du har mangel på ventilasjon og du mistenker at innemiljøet er for fuktig, vil du kunne sjekke det med et kombinert hygrometer/termometer som måler både luftfuktighet og temperatur. Følgelig, kan man teste muggsopp? Mycotape DNA er en test for å påvise muggsopp i inneklima. Prøvetakingen kan du enkelt utføre selv ved å ta prøve på en støvete overflate. Etter analyse i vårt laboratorium kan vi ut fra mengder og typer muggsopp i støvet si om det er sannsynlig med fuktskader og muggsoppvekst i nærheten av prøvestedet.

Dessuten, hvorfor er inneklima viktig?

Dårlig eller utilstrekkelig ventilasjon kan forårsake helseproblem som trøtthet, hodepine, redusert konsentrasjon, økt irritasjon i slimhinner og tilbakevendende luftveisinfeksjoner. I tillegg påvirker ventilasjon/luftutvekslingen konsentrasjon, prestasjon og produktivitet.

By Zorine Salm

Hva kan jeg studere i Trondheim? :: Hva lager dårlig inneklima?
Nyttige lenker